Zo kan Nederland een grote investeringsbank vormen

Het samenvoegen van drie overheidsbanken kan een besparing van 3 miljard euro opleveren. Dat staat in een onderzoeksrapport in opdracht van oud-voorzitter Jeroen Kremers van het Nederlandse Investerings Agentschap, dat donderdag wordt aangeboden aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Foto: ANP

Het samenvoegen van drie overheidsbanken kan een besparing van 3 miljard euro opleveren. Dat staat in een onderzoeksrapport in opdracht van oud-voorzitter Jeroen Kremers van het Nederlandse Investerings Agentschap.

Dat wordt donderdag aangeboden aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Waterschapsbank NWB, gemeentebank BNG, ontwikkelingsbank FMO en de financieringsregelingen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zouden volgens het rapport moeten worden samengevoegd in een nieuwe Nederlandse Financieringsinstelling voor Economische Ontwikkeling (NFEO). Nu lekt door versnippering en hiaten tussen de verschillende instellingen nog veel geld weg.

Volgens Kremers is Nederland het enige land zonder nationale investeringsbank. “Door één organisatie in te richten komt er meer slagkracht, kan beter worden geprofiteerd van Europese middelen, en kunnen we beter samenwerken met nationale investeringsbanken in bijvoorbeeld Duitsland”, zegt hij in een toelichting.

Pot van 100 miljard

De 3 miljard euro moet slechts een begin zijn, zo staat in het rapport, aldus het Financieele Dagblad. Het NFEO moeten ook gaan praten met banken, pensioenfondsen, verzekeraars en de Europese Investeringsbank. Dan moet er bij elkaar een pot van meer dan 100 miljard euro ontstaan.

Door één investeringsbank op te richten, moet er een hoop onduidelijkheid worden weggenomen. Op dit moment heeft elk instituut eigen potjes, die zij zelf beheren. Daardoor ontstaan er kleine projecten waarvan de risico's moeilijk in te schatten zijn. Daarover klagen onder meer de pensioenfondsen, die door de politiek onder druk worden gezet om te investeren in de Nederlandse economie.

Ook zou het makkelijker worden om geld binnen te halen van de Europese Investeringsbank.

"Het moeilijkste is om alle kikkers in de kruiwagen te krijgen", stelt Kremers in de krant. Maar "als er voldoende politieke wil" is, zou de investeringsbank in 2017 opgericht kunnen worden.

Bron : Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl