Eigenlijk is pensioen niets anders dan uitgesteld loon. Hoewel het misschien nog jaren of decennia duurt voordat het op je rekening staat, is het toch slim om nu al de juiste keuzes te maken.

In het ideale scenario zorg je als werkgever samen met je werknemers voor een passende pensioenopbouw. Uiteraard heeft de Ondernemingsraad – wanneer je organisatie die heeft – inspraak in het beleid. Maar, er liggen vaak ook allerlei kansen om werknemers zelf te betrekken bij hun pensioenopbouw. Steeds vaker kunnen ze zelf actief een keuze maken.

Een goed voorbeeld is de mogelijkheid om je eigen beleggingsprofiel te bepalen. Zo’n profiel bepaalt de mate van risico waarmee wordt belegd. Is het veiligheid voor alles? Of wil en kan je werknemer wat meer risico nemen? Gevoelsmatig zet je je geld voor je oude dag het liefst zo veilig mogelijk opzij, maar bij beleggen gaan risico en rendement juist hand in hand.

Wie iets meer risico neemt, heeft op de lange termijn meer kans op een hoger rendement. Met tools zoals een profielwijzer ga je na welk risico iemand kan én wil lopen. Goede informatie helpt bij het maken van verstandige keuzes. En daar kun je als werkgever een rol bij spelen.

Voorlichting hoeft niet saai te zijn

Voordat je werknemer tot een keuze komt, moet hij nadenken over later. Het helpt om daarbij meer in te zetten dan alleen een informatiebrief of een jaarlijks pensioenoverzicht. Bij pensioenuitvoerder Aegon Cappital hebben ze daarvoor activatie- en communicatiespecialisten in dienst. Zoals Anna van Vliet. “We gaan graag naar werkgevers toe om daar voorlichting te geven. Saai? Welnee! Samen met werkgevers en de adviseur zetten we een programma in elkaar dat goed past bij de werknemers. Van pubquiz tot pensioenbarista. Van workshop tot online webinar. Alles om werknemers bekend te maken met de pensioenregeling en de arbeidsvoorwaarde de aandacht te geven die het verdient. Een reep chocola kan daarbij een leuke knipoog zijn.”

Life happens, chocolate helps

Ze legt uit: “Bij een van onze klanten konden werknemers kiezen tussen een pensioen met of zonder eigen bijdrage. Een eigen bijdrage kan daarbij zorgen voor meer pensioen. Met chocola hebben we die keuze tastbaar gemaakt. Ga je voor basis (zonder eigen bijdrage), melk of puur, of ga je voor extra, (met eigen bijdrage) met karamel of zeezout.”

Anna: “Op die manier krijg je een heel ander gesprek en gaat het onderwerp leven. Het is ontzettend leuk om op die manier aan te sluiten bij de belevingswereld van de werknemers. En het werkt. Het aantal werknemers dat een bewuste keuze maakte, lag na onze actie boven de vijftig procent.”

Bewuste keuzes zijn belangrijk

Wanneer je werknemer bewust een keuze maakt, past de pensioenopbouw doorgaans beter bij zijn financiële situatie. Nu én later. Door deze bewuste keuze krijgt hij direct ook een beter beeld van hoe iets abstracts als pensioenbeleggen werkt. Bij beleggen denken veel mensen namelijk meteen aan flinke koersschommelingen, maar juist de blik op de lange termijn is belangrijk. Zeker wanneer je werknemer relatief jong is.

Bovendien worden er door pensioenuitvoerders, zoals Aegon Cappital, allerlei manieren gebruikt om het beleggingsrisico in te dammen. Bijvoorbeeld doordat het risico af te bouwen naarmate je ouder wordt. Dat wordt lifecyclebeleggen genoemd. Daarmee verklein je de kans dat een slecht beleggingsjaar veel invloed heeft op je uiteindelijke pensioenuitkering.

Over Aegon Cappital

Aegon Cappital is de premiepensioeninstelling (PPI) van Aegon. Ze zijn actief in de pensioenmarkt sinds 2012. Aegon Cappital helpt jou en je werknemers vooruit te denken als het om pensioen gaat. Dat doen zij inmiddels voor ruim 5.600 tevreden werkgevers en ruim 270.000 werknemers. Ook een pensioenuitvoerder die met je mee vooruitdenkt? Kijk op aegoncappital.nl.