Nederlandse politieke partijen hebben bij elkaar een vermogen van ruim 30 miljoen euro.

Politieke partijen in Nederland zitten er financieel warm bij. Ondanks verder teruglopende ledentallen hebben de partijen er in jaren niet zo goed voorgestaan.

Uit onderzoek van Het Financieele Dagblad blijkt dat ze eind 2015 een gezamenlijk eigen vermogen hadden van 30,5 miljoen euro.

Alle partijen met uitzondering van de ChristenUnie en 50PLUS hielden vorig jaar geld over. De resultaten over 2015 zijn het gevolg van streng financieel beleid en het feit dat er afgelopen jaren alleen verkiezingen waren voor Provinciale State.

De SP is de rijkste partij, met een vermogen van 10,3 miljoen euro, zo blijkt uit de inventarisatie. De Partij voor de Dieren sluit de rij met zes ton in kas, eind 2015. De PVV is niet opgenomen op het lijstje, omdat deze partij geen klassieke ledenpartij is, maar een vereniging met één lid.

Het vermogen dat partijen hebben is van belang voor de strategie tijdens de Tweede-Kamerverkiezingen die in maart 2017 worden gehouden. Zie het volledige overzicht van het vermogen van politieke partijen hieronder.

Vermogen politieke partijen

(2015, bron FD)

Lees ook op Business Insider

SP: 10,3 miljoen euro
VVD: 6,3 miljoen euro
CDA: 3,8 miljoen euro
D66: 3,5 miljoen euro
SGP: 2,6 miljoen euro
PvdA: 1,5 miljoen euro
Groen Links: 1,1 miljoen euro
ChristenUnie: 0,8 miljoen euro
Partij voor de Dieren: 0,6 miljoen euro

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl