Werk je vanuit huis en heb je nog een werkplek naast je aan de keukentafel over? Daar kan je iets nuttigs mee doen, als het aan het deelplatform Desktoday ligt. Vier vragen over de startup die binnenkort gelanceerd wordt.

1. Wat is het idee?

Desktoday wil ervoor zorgen dat het groeiende aantal zelfstandige ondernemers werkplekken met elkaar gaat delen. Heb je bijvoorbeeld een werkplek over aan je keukentafel dan kan je deze beschikbaar stellen aan een zzp’er die een ruimte zoekt om te werken. Of als je thuis toch niet zo lekker werkt of gewoon collega’s om je heen mist, kun je een geschikte werkplek bij je in de buurt zoeken.

Het idee is dat je op deze manier niet alleen hoeft te werken, maar iemand hebt om mee te sparren en tegelijkertijd je netwerk kan vergroten. “Zelfstandigen kunnen zo in contact komen met mensen waar ze wat aan hebben”, zegt Johan Oosterbaan, die samen met Desktoday-bedenker René Wolf aan het platform werkt. Zoek je voor een project bijvoorbeeld een accountant dan kun je kijken of iemand met dat expertisegebied toevallig een werkplek aanbiedt.

En volgens Oosterbaan ook nog een pluspunt: de sociale werkdruk. “Bekend is dat als je thuiswerkt de huishoudklusjes tussendoor opgepakt worden. Als er iemand over de vloer is, doe je dit minder snel.”

2. Wat kost het?

Het verhuren van ruimte in je eigen huis mag dan veel lijken op het concept van Airbnb, Desktoday gebruikt een andere betaalmodel. De verhuurder verdient namelijk niet met het verhuren van een plek. Oosterbaan: “We hebben nagedacht over een model zoals Airbnb, waarbij de verhuurder een eigen prijs mag vaststellen. Maar dat kan ook een drempel zijn. We vragen nu van de huurders een klein bedrag per maand om gebruik te maken van het platform. Voor verhuurders is het gratis. Het gaat niet om geld verdienen, maar om het vergroten van je netwerk.”

Hoe hoog het abonnementsbedrag per maand precies zal zijn, kan Oosterbaan nog niet zeggen. Maar hij vergelijkt het met een Netflix-abonnement, waarbij je voor een bedrag van 8 euro per maand onbeperkt series en films kan kijken. Oosterbaan: “We willen mensen niet ontmoedigen om gebruik te maken van het platform.”

Overigens kun je na de reservering van een plek onderling nog afspreken of de koffie en thee inclusief is en wie de broodjes voor de lunch regelt.

3. Is Desktoday de enige met dit idee?

Nee. Er bestaan al twee soortgelijke initiatieven. Op platform The Meetplant zijn werkplekken per uur of dagdeel te huur. Het platform hanteert geen abonnementskosten, maar de huurder betaalt wel aan de verhuurder voor het gebruik van de plek. Bovenop de verhuurkosten komt nog 15 procent servicekosten voor The Meetplant en de verhuurder draagt aan het eind van de maand over de verhuurinkomsten 3 procent verhuurfee af.

Ook via Seats2meet for locals, voorheen Chairify, kunnen zzp’ers werkplekken huren en verhuren. Dat is althans de bedoeling. Het platform is, na een eerste aankondiging een jaar geleden, nog niet live.

Vincent Ariëns, Communitymanager van Seats2meet.com: “We hebben het idee afgelopen jaar even in de ijskast gezet, omdat onze focus ligt op Seats2meet. Maar nu, met de toestroom van vluchtelingen, lijkt het ons juist weer een goed moment om wel iets met het platform te gaan doen. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als vluchtelingen met een bedrijfje op deze manier bij anderen thuis over de vloer kunnen komen.” In april start een pilot van Seats2meet for locals die vooralsnog voor iedereen gratis is.

4. Vanaf wanneer kun je een werkplek huren via Desktoday?

Een precieze datum kan Oosterbaan nog niet noemen. Maar wat betreft de aanmeldingen komt Desktoday naar eigen zeggen al aardig in de buurt van het aantal dat ze voor ogen hebben voor een lancering. Tot nu toe hebben zo’n 200 geïnteresseerde verhuurders (40 procent) en huurders (60 procent) zich aangemeld.

Belangrijk is nu volgens Oosterbaan om ook de werkzaamheid van het platform goed te testen. “Over een paar weken starten we met een testfase met een beperkt aantal gebruikers.” Nog even geduld dus.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl