Geweldig, die mogelijkheden van een moderne telefoon: e-mail, mobiel surfen, filmpjes kijken, applicaties voor Twitter of Facebook. Al deze functies van smartphones vreten echter stroom. Wie alle mogelijkheden van zijn smartphone volop benut, zal halverwege de dag op zoek moeten naar een oplaadpunt.

Niet alle toepassingen hoeven altijd te draaien en er valt veel met de instellingen van een smartphone te spelen om te zorgen dat de batterij niet binnen een paar uur leeggeslurpt is.

The New York Times zette een aantal stroombesparende maatregelen op een rij. Z24 pikte daar een aantal uit en voegde nog een paar andere tips toe. Om een smartphone na een oplaadbeurt echt langer mee te laten gaan, is het overigens verstandig om verschillende tips tegelijkertijd toe te passen.

Dim je scherm
Het verlichten van een smartphonescherm verbruikt energie. Zoek in de instellingen hoe de helderheid gedimd wordt. De standaardhelderheid kan bijna altijd naar beneden zonder dan het scherm minder goed te lezen is. Ook valt in te stellen na hoe veel tijd de schermverlichting uit, of in sluimerstand, gaat. Een scherm dat lang ‘aan’ blijft, vergt meer van de batterij.

Handmatige e-mail
Veel smartphones, zeker de vaak zakelijk gebruikte Blackberry, halen automatisch nieuwe e-mail binnen. Deze maildienst zoekt constant of er nieuwe berichten zijn.

Wie niet van minuut tot minuut zijn inbox moet controleren, kan deze functie uitzetten. Als er tijd is voor een 'mailmoment' zijn nieuwe berichten met één druk op de knop binnen te halen. Het is ook een optie om de mailprogramma slechts eens in de zoveel tijd te laten zoeken naar nieuwe e-mail.

Wie per se wel direct een melding wil bij ontvangst van een e-mailbericht, kan in ieder geval overwegen om slechts één of twee mailaccounts mobiel te bekijken. De zakelijke e-mail is misschien van groot belang, maar de persoonlijke Gmail-account hoeft vast niet iedere minuut bekeken te worden.

Schakel 3G uit

Via 3G-netwerken is snel mobiel surfen en e-mailen mogelijk. Ben je niet online, kan de 3G-verbinding uitgeschakeld worden op veel telefoons. Bellen kan dan uiteraard nog steeds, maar internet is wel beduidend trager. Er zijn verschillende apps, applicaties, die met één klik 3G aan en uit kunnen schakelen.

Stop de zoektocht naar wifi of bluetooth

Veel smartphones zijn constant op zoek naar beschikbare draadloze verbindingen als wifi en bluetooth. Als je weet dat er geen bruikbaar wifi, een lokaal draadloos netwerk om te internetten, is, kan de automatische zoektocht ook uit. Hetzelfde geldt voor het speuren naar apparaten met een
bluetoothverbinding.

Bedenk ook of bluetooth nodig is. Een koptelefoon met snoer gebruikt minder elektriciteit dan een draadloze bluetoothheadset.

GPS kan uit

Ook GPS, dat je positie bepaalt, hoeft niet altijd aan te staan. Om stroom te sparen kan je GPS pas inschakelen als je het echt gebruikt, bijvoorbeeld bij mobiele navigatie.

Updaten
Verschillende besturingssystemen van smartphones komen met updates. De kans is groot dat nieuwere versies weer een tikje efficiënter zijn dan de oude variant.

Ken je telefoon
Alle deze tips kunnen stroom besparen. Het is natuurlijk wel zaak te weten hoe je al die instellingen moet aanpassen. In het telefoonmenu is het veranderen van de schermverlichting vaak weer ergens anders te vinden dan de netwerkvoorkeuren.

Voor onder meer de iPhone en telefoons met Googles besturingssyteem Android zijn er apps die duidelijk tonen of een batterij snel leegloopt. Sommige apps helpen ook bij het dimmen van het scherm of het uitschakelen van 3G.

Niet te warm

Batterijen van telefoons die vaak in de zon liggen, hebben een kortere levensduur. Hoewel een riemhoesje beter schijnt te zijn dan een broekzak, zullen de iets meer modebewuste smartphone-eigenaren zo'n hoesje toch links laten liggen. Mocht je je iPhone uit je zak halen, is schaduw voor de
batterij in ieder geval beter dan zon.

Zoek mobiele sites op
Kies bij mobiel surfen, indien mogelijk, voor mobiele sites in plaats van de standaard websites. Mobiele varianten van websites zijn over het algemeen lichter en bevatten minder plaatjes. Deze kosten de telefoon minder moeite om te laden.

Wat staat open?
Op de iPhone kan slechts één toepassing tegelijk draaien. Andere smartphones kunnen meer dan één applicaties aan. Dat betekent dat er soms programma's, niet direct op het schermpje te zien, in de achtergrond draaien. Om energie te sparen is het verstandig om ongebruikte toepassingen te sluiten.

Vliegtuigmodus
Meestal wil je bereikbaar zijn op je telefoon. Mocht je even alleen muziek willen luisteren, bijvoorbeeld in de stiltecoupé van een trein, schakel dan de vliegtuigmodus in, Het toetsel zoekt dan niet meer naar
netwerkverbindingen, iets dan stroom vergt. In deze modus is bellen of sms'en echter niet mogelijk.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl