Nederland kan in z’n eentje weinig uitrichten bij het reguleren van de handel in cryptomunten zoals de bitcoin. Daarom pleit minister Wopke Hoekstra van Financiën voor een Europese aanpak.

Het kabinet wil de handel in bitcoins en andere zogenoemde cryptomunten intomen. Aan de handel in digitale ruilmiddelen, buiten het gewone financiële stelsel om, kleven volgens minister Hoekstra Financiën te veel risico’s voor consumenten en investeerders.

Hoekstra wil het voortouw nemen om samen met de andere lidstaten van de Europese Unie regels af te spreken voor cryptovaluta ,,om oneigenlijk gebruik aan te pakken”. In zijn eentje kan Nederland immers weinig beginnen tegen zo’n grensoverschrijdend fenomeen, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Maar nieuwe regels moeten de kracht van deze nieuwe technologie als het even kan niet de nek omdraaien, vindt de minister.

Ook gaat Hoekstra overleggen met creditcardmaatschappijen of zij de consument bij aankoop van cryptomunten met een creditcard beter kunnen beschermen. Verder onderzoekt hij of hij regels kan stellen aan de beursgang van een cryptomunt. Nu vallen die munten nog buiten alle gewone regels voor en toezicht op beursgangen.

Toezicht op omwisselplatforms

Op de omwisseling van cryptomunten in gewoon geld is binnenkort al wel beter toezicht mogelijk, stelt Hoekstra. Omwisselplatforms en aanbieders van digitale ‘bewaarportemonnees’ moeten vanaf eind volgend jaar bijvoorbeeld natrekken met wie ze te maken hebben. Ook moeten zij zich registreren, aan allerlei eisen voldoen en opmerkelijke transacties melden. Daardoor moeten witwassen en belastingontduiking moeilijker worden.

Hoekstra blijft consumenten waarschuwen voor de risico's van cryptomunten, verzekert hij. De digitale ruilmiddelen hebben in Nederland afgelopen tijd een grote vlucht genomen. De minister haalt onderzoek aan dat stelt dat inmiddels ongeveer een half miljoen Nederlandse huishoudens ze bezit.

Amerikaanse toezichthouder wil strengere regulering

De koers van de digitale munt bitcoin dook woensdag omlaag tot onder 10.000 dollar nadat de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) herhaalde de handel in cryptovaluta's strenger te willen reguleren.

De SEC stelde opnieuw dat handelsplatformen voor cryptomunten moeten worden geregistreerd bij de toezichthouder. Daarmee werd de vrees bij beleggers in digitale munten voor nog strengere regels aangewakkerd. Deze angst zorgde er mede voor dat de koers van de bitcoin is gehalveerd sinds de piek van bijna 20.000 dollar in december.

Veel belangrijke handelsplatformen voor digitale munten hebben nu nog geen registratie bij de SEC. Volgens de toezichthouder doen er echter wel veel zich voor als geregistreerde platformen.