Het midden- en kleinbedrijf houdt lang vast aan oude gewoontes en legacy applicaties, waardoor de cloudadoptie achterblijft bij de rest van Nederland, ziet Nick Pul, manager van het sales engineering team bij Dustin. Het risico hiervan is dat de concurrentiepositie verslechtert en groeimogelijkheden achterblijven door een gebrek aan schaalbaarheid, flexibiliteit en efficiëntie in IT-infrastructuur.

“We zien dat sommige ondernemers waarde blijven hechten aan het hebben van een fysieke serverkast in hun kantoor”, zegt Pul. “Maar de verschuiving naar de cloud wordt steeds onvermijdelijker, zeker nu we tijdens de coronapandemie hebben gezien dat remote werken de norm werd.” Hij merkt dat er onder mkb-ondernemers nog steeds vooroordelen bestaan, met name over de veiligheid in de public cloud.

“Begrijpelijk, want je geeft de directe controle over de infrastructuur uit handen. Maar je geeft die controle vervolgens aan een organisatie die dit voor honderden klanten doet en beschikt over meer ervaring, kennis, middelen en mensen om dit zo goed en veilig mogelijk te doen. Het beheren van een eigen IT-infrastructuur kost nu eenmaal veel geld en vergt mensen met de juiste kennis, en laat dat nou precies de twee dingen zijn waar mkb-organisaties veelal niet over beschikken.”

Flexibel en schaalbaar

Andere belangrijke voordelen om te kiezen voor de public cloud zijn de flexibiliteit en schaalbaarheid die ze biedt. In tegenstelling tot het aanschaffen van fysieke hardware, kunnen bedrijven in de public cloud snel resources toevoegen of verwijderen op basis van hun behoeften. Dit is vooral handig voor piekmomenten of seizoensgebonden belasting. “Dat betekent dat je niet zelf hoeft te investeren in de benodigde infrastructuur die ook de piekbelasting aankan, maar de rest van de tijd grotendeels ongebruikt blijft”, zegt Pul. “Je betaalt alleen voor wat je gebruikt en dat kan de ene maand meer zijn dan de andere.”

Holistische benadering

Hij benadrukt ook de rol van een betrouwbare IT-partner bij het migreren naar de cloud. “Bij Dustin bieden we bijvoorbeeld niet alleen de technische infrastructuur, maar ook uitgebreide diensten en ondersteuning om klanten te begeleiden in het volledige proces. Van assessments om te bepalen of een bedrijf klaar is voor de cloud tot het optimaliseren van de omgeving en het adviseren over efficiënt gebruik van cloudresources.”

Het selecteren van de voor hen juiste cloudpartner is cruciaal voor mkb-bedrijven. Belangrijke criteria om op te letten zijn ervaring, expertise en certificeringen, zegt Pul. Om verschillende cloudaanbieders te kunnen vergelijken en de juiste keuze te maken is dus een holistische benadering van belang. “Het gaat namelijk niet alleen om de technische aspecten van de public cloud. Uiteindelijk verschillen de public clouds van de grote techreuzen niet heel veel van elkaar. Waar je als mkb-ondernemer vooral mee geholpen bent, is een partner die jouw organisatie snapt, waarmee je goed kunt samenwerken en die je op alle vlakken ondersteunt.”

Standaardisatie

Een public cloud staat niet op zich, maar hangt nauw samen met allerlei andere IT-diensten. Pul wijst erop dat in de moderne werkomgeving en in de public cloud bijvoorbeeld al beveiligingslagen zijn ingebouwd. “In de modern workplace zit een securitylaag. In de public cloud zit een securitylaag. Eigenlijk zit op meerdere plekken in je IT-infrastructuur een securitylaag, die idealiter natuurlijk allemaal met elkaar samenwerken.” Door te standaardiseren op deze beveiligingslagen kunnen bedrijven consistentie bereiken in hun beveiligingsaanpak, wat essentieel is voor het beschermen van gevoelige gegevens en het minimaliseren van risico’s.

Betrouwbare partner

De overstap naar de public cloud is dus van onschatbare waarde voor mkb-bedrijven, aangezien het hen in staat stelt om flexibel, schaalbaar en kostenefficiënt te opereren, terwijl ze tegelijkertijd profiteren van geavanceerde beveiligingsmaatregelen die zijn ingebouwd in de cloudinfrastructuur. Dustin speelt een cruciale rol in deze transitie door zijn diepgaande expertise en certificering op het gebied van cloudoplossingen, met name in Microsoft Azure. “Als vertrouwde partner bieden we niet alleen begeleiding en advies bij de implementatie van cloudoplossingen, maar zorgen we er ook voor dat klanten kunnen profiteren van de hoogste niveaus van beveiliging en betrouwbaarheid”, besluit Pul.

Dustin is een toonaangevende, merkonafhankelijke IT-partner in Scandinavië en de Benelux.Hun portfolio omvat 280.000 producten met bijhorende services voor bedrijven, overheidsinstellingen en non-profitorganisaties. Ga aan de slag op dustin.nl.

Lees ook: Waarom cybercriminelen ook kleine bedrijven aanvallen (en wat je ertegen kunt doen)