Tweede Kamerlid Zihni Özdil van GroenLinks stapt op. Zijn recente pleidooi voor afschaffing van het leenstelsel voor studenten, dat vier jaar geleden met steun van GroenLinks werd ingevoerd, heeft volgens hem geleid tot een vertrouwensbreuk.

Dat schrijft Özdil op Facebook. “Daarom neem ik afscheid van de fractie”, aldus de onderwijswoordvoerder van GroenLinks. “Mijn zetel behoort toe aan de partij aan wie ik veel te danken heb en geef ik dan ook terug.”

Özdil zat ruim twee jaar in de Tweede Kamer. De 37-jarige historicus nam eerder deze maand in een interview met Trouw in felle bewoordingen afstand van het leenstelsel, dat in 2015 in de plaats kwam van de basisbeurs. Hij pleitte voor afschaffing, maar had dat van tevoren niet met de GroenLinks-fractie overlegd. Hij dwong daarmee fractieleider Jesse Klaver een paar dagen later om te erkennen dat het huidige stelsel niet werkt zoals beoogd.

Na het interview moest Özdil op gesprek komen bij Klaver. De partijleider vroeg hem om zich op voorhand achter het nieuwe fractiestandpunt over het leenstelsel te scharen, maar dat weigerde Özdil. “Ik was bang dat alsnog een variant op het leenstelsel zou worden opgetuigd”, zegt hij daarover tegen de Volkskrant.

Ook probeerde Özdil het gesprek op te nemen op zijn telefoon. Hij vertelde dat aan zijn vertrouwenspersoon in de fractie, die dat vervolgens doorspeelde aan Klaver. Daarop kwam de GroenLinks-fractie dinsdagavond bijeen om de situatie te bespreken.

Klaver spreekt in een toelichting van "een pijnlijke avond". Hij benadrukt dat de breuk niets met de inhoud te maken heeft , maar met het gedrag van Özdil. Discussies en afwijkende standpunten mogen best, maar uiteindelijk moet de fractie volgens de GroenLinks-voorman als een "hecht team" functioneren.

"We hebben lang geprobeerd met Zihni afspraken te maken over het verbeteren van zijn functioneren", aldus Klaver. "Maar hij bleef afspraken keer op keer schenden, schond de onderlinge vertrouwelijkheid en vertoonde ontoelaatbaar gedrag waardoor collega’s zich niet meer veilig voelden."

Özdil beticht Klaver op zijn beurt van "karaktermoord". Hij zegt zijn Kamerlidmaatschap "naar eer en weten" te hebben ingevuld. "Politiek gaat over meer dan fractiediscipline. Het gaat over authenticiteit, over koers houden. Zonder last of ruggespraak. Die overtuiging heeft mij in botsing gebracht met de leiding."

Lees meer: