Nederland blijft een van de minst corrupte landen ter wereld, maar we zijn lang niet zo schoon als de Denen. Somalië en Noord-Korea zijn het meest corrupt.

Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van Transparency International . Nederland staat net als vorig jaar op plek acht, wat betekent dat er zeven landen zijn met een betere score dan de 83 punten die Nederland kreeg. Denemarken is net als vorig jaar het minst corrupte land ter wereld met een score van 92 punten. (zie ranglijst onder aan dit artikel).

De top tien bestaat, op Singapore na, uit Europese landen. Wat overigens niet wil zeggen dat het in Europa overal goed gesteld is met de corruptie. Griekenland en Italië staan op een 69e plaats op de ranglijst met een schamele 43 punten en Rusland en Oekraïne bungelen onderaan de lijst.

Opvallende daler: Turkije

Van de honderd mogelijke punten kreeg Turkije er 45, vijf minder dan vorig jaar. Turkije zakte dientengevolge op de lijst van minst corrupte landen in de wereld van een 53e plaats vorig jaar terug naar stek 64 dit jaar.

Het anticorruptiebureau wijt de verslechtering in Turkije vooral aan de politieke situatie in het land onder president Tayyip Recep Erdogan. Na de demonstraties tegen de regering van afgelopen jaar is de vrijheid van meningsuiting ingeperkt en worden journalisten vervolgd en opgesloten. Corruptie is het hoogst in landen met een instabiel politiek klimaat, aldus TI.

Ook China, Angola, Malawi en Rwanda leverden veel punten in, terwijl onder meer Ivoorkust en Egypte vijf punten winst pakten. In Europa zijn Griekenland en Italië hekkensluiter met elk 43 punten op een gedeelde 69e plaats.

De corruptie-index is gebaseerd op de mening van een expertpanel. Het gaat hierbij om corruptie binnen de publieke sector.

Lees ook op Business Insider

ANP / Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl