De Europese begrotingsregels moeten aangescherpt worden. Uitstel van de regel dat een land het begrotingstekort binnen de 3 procent moet brengen, moet alleen nog kunnen op voorwaarde dat het land structureel hervormt.

Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft daarvoor maandag gepleit tijdens een bezoek aan Madrid.

Dijsselbloem haalde in een speech aan dat de begrotingsregels het nu mogelijk maken dat een land respijt krijgt voor het terugdringen van het tekort, zoals dat bij Nederland nu en waarschijnlijk volgend jaar weer het geval is. Die flexibiliteit kent nu nog geen voorwaarden in de regels van het stabiliteits- en groeipact en Dijsselbloem wil de flexibiliteit koppelen aan concrete hervormingen.

,,Met andere woorden: alleen als een land cruciale hervormingen doorzet, kan de deadline voor begrotingsdoelen worden verlengd. Het versoepelen van begrotingsdoelen moet meer concreet worden verbonden aan de uitvoering van hervormingen”, aldus Dijsselbloem in zijn toespraak.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl