• Textielsuper Zeeman stort zich op de markt voor tweedehandskleding.
  • Voor het einde van het jaar moeten de herbruikbare stukken in 50 filialen in de schappen liggen.
  • De assortimentsuitbreiding is onderdeel van een bredere duurzaamheidstrend bij het kledingconcern.

Textielsuper Zeeman gaat voortaan ook tweedehands kleding verkopen. Klanten krijgen de mogelijkheid om hun gebruikte stukken in te leveren.

Door gedragen baby- kinder- en dameskleding een tweede leven te geven wil de winkelketen zich inzetten voor het hergebruiken van kleding, en zo op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen een stap verder gaan dan alleen het recyclen van materialen.

In eerste instantie is dit in een beperkt aantal filialen mogelijk. Maar volgens topman Erik-Jan Mares moet tweedehands kleding voor het einde van het jaar in 50 Zeeman-winkels in de schappen liggen, laat hij weten aan BNR.

Bij het initiatief, dat Zeeman RESALE noemt, wordt samengewerkt met Het Goed, een sociale onderneming met 28 kringloopwarenhuizen en 5 textielsorteercentra in Nederland.

"We doen het echt lokaal, in de winkels wordt ingezameld, wij doneren de ingezamelde kleding aan Het Goed, en na het sorteren kopen we de door hen gemaakte selectie in", aldus Mares.

Hij denkt dat vooral jongeren geïnteresseerd zullen zijn in de tweedehands kleding. Zeeman probeerde het plan al uit in zijn filiaal in Osdorp en daar was de gebruikte kleding vooral bij jongeren populair.

Duurzaamheidstrend bij Zeeman

Zeeman probeert zich al langer in te zetten voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo is het aandeel duurzaam katoen afgelopen jaar bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor.

Ook heeft Zeeman een deel van de toeleveranciers van de fabrieken waar de keten mee werkt in kaart gebracht en openbaar gemaakt, zo komt naar voren uit een nieuw jaarverslag.

Over de fabrieken waar kledingketens hun kleding laten maken, is al langer veel te doen. Onlangs verscheen er nog een kritisch rapport hierover van onderzoeksorganisaties SOMO en Arisa, waarin een link werd gelegd met gedwongen arbeid in Indiase spinnerijen.

Zeeman bevestigde later dat er in zo'n spinnerij vorig jaar door een tussenpersoon katoen is ingekocht voor een van de Indiase leveranciers die voor Zeeman produceert. De keten zegt vervolgens de dialoog te zijn aangegaan met het bedrijf in kwestie. Omdat de spinnerij niet bereid was om te praten heeft Zeeman de samenwerking uiteindelijk stopgezet.

LEES OOK: Zeeman-oprichter Jan Zeeman is overleden – met deze vuistregels verkocht hij 3,5 miljoen onderbroeken per jaar