• Nu het kabinet heeft besloten om de marinierskazerne niet van Doorn naar Vlissingen te verhuizen, eisen de Zeeuwen compensatie.
  • Ondernemer en bestuurder Bernard Wientjes gaat zich buigen over de kwestie. Hij komt nog voor de zomer met een voorstel.
  • Opties zijn onder meer een tolvrije Westerscheldetunnel, een beter wegennet, een universiteit en een snelle treinverbinding van België naar Zeeland.

Ondernemer en bestuurder Bernard Wientjes gaat zich buigen over de compensatie die Zeeland moet krijgen omdat de marinierskazerne niet naar Vlissingen gaat. Dat kondigde minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken vrijdag aan.

Knops overlegde vrijdagmiddag met de commissaris van de Koning in Zeeland, gedeputeerden en de burgemeester van Vlissingen.

Het kabinet beloofde een compensatie toen het terugkwam op het besluit de marinierskazerne in Doorn naar Vlissingen te verhuizen. De kazerne gaat naar het Gelderse Nieuw Milligen.

Wientjes ziet het als een uitdaging om te “komen tot een voorstel dat wel heel erg tegemoetkomt aan de zorgen van Zeeland”. Hij wil met veel mensen praten om een beeld te krijgen van wat een goede compensatie zou zijn.

“Ik begrijp heel goed dat zo’n besluit dat nu genomen wordt voor de Zeeuwen buitengewoon moeilijk is”, aldus Wientjes, die onder meer jarenlang de baas was van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Zeeland wil compensatie voor de gemaakte kosten

Commissaris van de Koning Han Polman zei vrijdag op het ministerie van Binnenlandse Zaken dat hij nog steeds niet overtuigd is van de argumenten van het kabinet. Toch belooft hij "constructief te willen meewerken" aan het overleg dat tot een compensatie moet leiden.

Iedereen is het volgens Polman met elkaar eens dat de provincie "ruimschoots gecompenseerd" moet worden. Ook het kabinet spreekt van "ruimhartige compensatieafspraken".

Wientjes moet op zoek naar een compensatie waarin drie belangrijke wensen van Zeeland worden vervuld. Polman wil namelijk dat zijn provincie wordt gecompenseerd voor de kosten die zijn gemaakt als voorbereiding voor de komst van de kazerne, zowel direct als indirect en misgelopen inkomsten.

Daarnaast moet de sociaal-economische structuur van Zeeland en Vlissingen worden versterkt op een manier waarop de marinierskazerne dat zou hebben gedaan. Tot slot moet het beeld dat "ten onrechte over het vestigingsklimaat in Zeeland is geschapen" rechtgezet worden.

Rutte: 'We hadden Zeeland eerder moeten informeren'

Premier Rutte was donderdag afgereisd naar Vlissingen om de beslissing van het kabinet toe te lichten. "We hadden Zeeland eerder moeten informeren dat er twijfels waren", zei Rutte in een vol Arsenaaltheater.

"We hadden vanaf uiterlijk eind mei 2019 moeten laten weten dat we de kwestie heroverwogen", aldus Rutte die ook aangaf dat de excuses die staatssecretaris Barbara Visser van Defensie hiervoor heeft gemaakt ook zijn excuses zijn.

De premier wees erop dat sinds acht jaar geleden de knoop was doorgehakt over de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen veel is veranderd op het gebied van internationale veiligheid en de arbeidsmarkt.

"Een grote uitstroom van mariniers zou een te groot risico zijn voor dit vitale deel van de krijgsmacht", zei Rutte in een verwijzing naar de gevreesde leegloop van het Korps Mariniers bij een verhuizing naar Zeeland.

Tolvrije Westerscheldetunnel als compensatie

Ruim 500 mensen waren op de VVD-bijeenkomst afgekomen om de uitleg van Rutte te horen. Binnen werd hij met applaus ontvangen. Buiten stond een muziekgroep die zingend om een tolvrije Westerscheldetunnel vroeg als compensatie voor de afgeblazen verhuizing van de kazerne.

Als andere suggesties voor compensatie noemden de bezoekers van de bijeenkomst onder meer een beter wegennet, een universiteit, een snelle treinverbinding van België naar Zeeland en een waterstoffabriek om de overgang van aardgas naar waterstof mogelijk te maken.

Rutte beloofde alle suggesties te noteren en voegde eraan toe dat hij geen toezeggingen kon doen. Bernard Wientjes gaat zich nu buigen over de compensatieplannen en komt nog voor de zomer met een voorstel.