Ierland zakte als gevolg van de financiële en economische crisis in een diep dal, maar het land krabbelt al weer op en er doen zich nieuwe kansen voor.

Jan van Vechel van Boomkwekerij Gebr. van den Berk uit het Brabantse Sint-Oedenrode zet vijf tips op een rij over zakendoen met Ieren.

Een Ier is geen Brit

“Ierland is lange tijd een arm land geweest aan de rand van Europa. Terwijl het Verenigd Koninkrijk vroeger een wereldwijd imperium was. En dat merk je in de omgang wel. Een Brit moet je over het algemeen ‘overwhelmen’ met aandacht en complimenten voor je zaken met hem kunt doen. Hij wil ook meer over privézaken vertellen dan een Ier, die het daar eigenlijk maar weinig over heeft.”

“Een Brit heeft bovendien veel meer ‘buitenkant’, hij kan bijvoorbeeld heel aardig tegen je zijn en je dan toch laten zitten. Ieren zijn door hun verleden een stuk bescheidener. Zij willen over het algemeen zo snel mogelijk over de inhoud praten, over wat je voor hen kunt doen, en wat zij daaraan zouden kunnen hebben.”

“Zelf vertel ik ook niet echt uitgebreid over mijn privéleven aan klanten. Ik vertel wel wat, maar dat is altijd hetzelfde verhaal. Ik houd dergelijke dingen, hoeveel kinderen onze relaties hebben en zo, ook niet bij. Dat kan ook niet met het grote aantal klanten dat we hebben.”

Concentreer je op de steden Dublin, Cork en Limerick

"Wij concentreren ons op de steden Dublin, Cork en Limerick. Niet alleen omdat daar de meeste klanten zitten; rond die steden zijn de meeste stadsontwikkelingsprojecten, landgoederen en stalhouderijen. Ook de meeste economische activiteit in Ierland concentreert zich rond deze steden."

"Met name in Dublin is met veel Europees geld fors geïnvesteerd in infrastructuur en wegen. In het land zijn nog wel heel veel tweebaanswegen die ook wel ‘death roads’ worden genoemd. Nogal wat Ieren hadden vroeger de gewoonte om ’s avonds naar de pub te rijden en dronken met de auto weer terug naar huis te gaan. Dat gaat dan niet altijd even recht waardoor er op dergelijke lokale wegen vaak ongelukken gebeurden. Nu wordt hier echter streng op gecontroleerd en gebeuren dit soort ongelukken niet zo vaak meer."

Kleed je casual

"De zakencultuur is in Ierland erg informeel. Ik ga bijvoorbeeld nooit in pak naar een relatie. Want iedereen loopt er daar, ook op kantoor, ‘casual’ bij. En in de zomer, als het warm is, dragen mensen soms zelfs een korte broek. Dat kan natuurlijk ook komen door de sector waarin wij actief zijn, als leverancier van bomen werken we veel samen met landschapsarchitecten en hoveniers."

"Toch merk je dat bij bijvoorbeeld landschapsarchitecten in het Verenigd Koninkrijk de zakencultuur een stuk formeler is. Daar dragen mensen wel geen pak, maar ze dragen op kantoor wel een pantalon en een net overhemd. Dat zie je in Ierland toch niet veel."

Houd het kort en zakelijk

"Ieren zijn eerlijk en oprecht en het ijs is in een gesprek snel gebroken. Het gaat wat dat betreft gewoon een beetje op z’n Brabants. In het contact zijn Ieren verder zakelijk en duurt een gesprek nooit langer dan een uur. Ga je bijvoorbeeld kennismaken, dan sta je meestal binnen een half uur weer buiten. In die tijd kun je je voorstellen en wat informatie achterlaten. Leidt de kennismaking tot een opdracht, dan wordt dat via e-mail afgehandeld waarbij partijen zich vrijwel altijd aan het contract houden."

"Zijn we na het tekenen van een contract in Ierland, dan bieden we wel altijd een lunch aan. En die wordt dan aangenomen, of niet. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor andere ‘leuke’ dingen. Wij nodigen opdrachtgevers bijvoorbeeld wel eens uit om op onze kosten naar Nederland te komen en een bezoek te brengen aan de boomkwekerij. Maar daar wordt relatief weinig gebruik van gemaakt. Vaak hebben ze geen tijd voor dergelijke reisjes of is het geen ‘company policy’ om zoiets te doen."

Respecteer de Ierse trots

"In Ierland is gewoon veel minder geld dan hier voor zaken als R&D en productontwikkeling. Hierdoor is er vaak een groot verschil in kwaliteit tussen ons product en het lokale product. Het is verstandig om daar behoedzaam mee op te gaan. Want Ieren zijn wel gemakkelijk in de omgang, maar ze hebben ook een bepaalde trots. En die moet je respecteren."