Vergeet de moestuintjes van Albert Heijn. Vanaf volgend jaar draait het om de FarmBot, een Amerikaanse vinding uit Californië. Daarbij hoef je niet langer in je eigen tuin te zaaien en onkruid te wieden. Dat doet een autonoom werkende robot voor je.

Vanaf de laptop of telefoon is alles te bedienen en controleren, schrijft Boerenbusiness.nl. Kun je IKEA-meubelen in elkaar zetten? Dan kun je ook met de robot overweg, zeggen de makers.

Indrukwekkend is het zeker, de autonoom werkende Genesis van FarmBot (waar kennen we die naam van?). Een akkerbouwer of groenteteler heeft er misschien weinig aan – op dit moment – maar het laat wel zien wat mogelijk is op technisch gebied.

De autonoom werkende robot is ontwikkeld door een team van drie mensen uit Californië. Hij kan gewassen zaaien, water geven, onkruid wieden en monitoren. Alleen het oogsten moet je nog met de hand doen.

Voorgeprogrammeerde gewassen

De Genesis-robot bestaat uit twee rails waar een soort mini-bovenloopkraan overheen rolt. Een robotarm kan zeer precies met plantjes in de weer. Ook wordt direct geregistreerd waar wat staat. Zodoende komt hij altijd op de juiste plaats weer terug.

De Genesis bedien je via een programma op je computer, tablet of telefoon. Zo kun je altijd en overal zien waar wat staat en hoe het met de gewasgroei staat. Er is geen sensor die de groei monitort.

De software heeft 33 gewassen voorgeprogrammeerd, waaronder aardappelen en erwten. Per gewastype staat aangegeven wat de ideale rijafstand is. In de software sleep je gewoon de verschillende groentes heen en weer over het scherm om ze in te plannen. Daarvoor is de groentetuin in een raster opgedeeld.

Bijzonder is dat zowel de robot als de software opensource is. Iedere koper kan er dus zelf aan sleutelen om verbeteringen door te voeren. Je krijgt als koper de blauwdrukken van alle apparatuur. Je kunt bijvoorbeeld 3D-printers gebruiken om zelf extra onderdelen te ontwerpen en te bouwen.

Het is de bedoeling dat iedere robot gepersonaliseerd wordt, aan de toepassingen die in jouw tuin zijn vereist. Zo kun je een zonnepaneel aansluiten om de benodigde energie op te wekken, of een regenwatertoevoer in plaats van de tuinslang voor het water geven. Een weerstation houdt het weer bij, zodat de boel niet verzuipt of verdroogd.

Zelf sleutelen

De Genesis-robot is het eerste commerciële resultaat van de autonome tuin. De maximale oppervlakte die hij aankan is 2,9 bij 1,4 meter, met een maximale planthoogte van 50 centimeter. Volgens de makers wordt hij als pakket aangeleverd om zelf te assembleren.

Kun je IKEA-meubelen in elkaar zetten? Dan kun je ook hier mee overweg. Water, elektriciteit en een internetverbinding moet je zelf aansluiten. Er is een stap-voor-stap-gids om het geheel te laten werken. Het wordt pas leuk als je zelf gaat sleutelen.

De Genesis kost 3.500 dollar (omgerekend ruim 3.100 euro), inclusief alle extra’s en de verzendkosten. Het idee is om – bij voldoende interesse – de prijs te laten dalen tot 1.000 dollar. Het bedrijf heeft inmiddels al plannen om veel grotere robots te bouwen, die commercieel door telers kan worden ingezet.

Lees ook op Boerenbusiness.nl

Deze 5 trends bepalen toekomst van varkenssector

Wie is aansprakelijk bij een ongeluk? Zelfrijdende trekker blijft toekomstmuziek

Russische boycot: Afrikaanse varkenspest staat onderhandelingen in de weg

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl