• Yale University biedt een gratis cursus aan die je leert over geluk en welzijn: The Science of Well-Being. Hierin leer je hoe je gelukkiger kunt worden op een wetenschappelijk verantwoorde manier.
 • Professor Laurie Santos gaf voor het eerst les in ‘Psychologie en het goede leven’ in het voorjaar van 2018. Ze deed dat als reactie op depressie, angst en stress onder  studenten.
 • Het werd de populairste cursus in de geschiedenis van Yale en kreeg internationaal veel media-aandacht.
 • Om de inhoud van de cursus te delen met een breder publiek creëerde Santos een online Coursera-cursus. Je kunt de gelukscursus gratis volgen.

In het voorjaar van 2018 startte psychologieprofessor Laurie Santos met een nieuw vak: Psychologie en het goede leven. Het onderwerp was geluk. Inmiddels is er een online collegereeks van gemaakt; een gratis gelukscursus van 10 weken, met video’s, literatuur en opdrachten.

De cursus van Santos combineert theorie en praktijk. Positieve psychologie en praktische toepassingen van de gedragswetenschap in je dagelijkse leven komen aan bod. Santos ontkracht populaire ideeën over wat mensen gelukkig maakt, zoals een dure auto of andere statussymbolen. Ze helpt studenten en cursisten te begrijpen welke gewoontes ze kunnen leren om gelukkiger en met meer voldoening te leven.

De cursus werd gelanceerd in de VS op een van de meest elitaire en prestigieuze universiteiten van het land. De VS staat overigens pas op de 29e plek in het lijstje van landen met de gelukkigste bevolking ter wereld, zo blijkt uit het World Happiness Report van 2019.

De gelukscursus Psychologie en het goede leven werd het populairste vak ooit in de 317-jarige geschiedenis van de Yale-universiteit en trok internationaal veel media-aandacht.

De universiteit had naar verluidt moeite om voldoende docenten te vinden voor de populaire cursus. Santos vertelde aan The New York Times dat op enig moment een op de vier Yale-studenten de cursus volgde. Terwijl de meeste grote vakken aan Yale niet dan meer 600 studenten hebben, hadden 1.182 studenten zich ingeschreven voor Psychology and the Good Life.

Omdat steeds meer mensen interesse hadden om de cursus te volgen, ontwierp Santos een versie van de cursus voor het online leerplatform Coursera, The Science of Well-Being. Die cursus is gratis beschikbaar, ook voor niet-Yale-studenten. Om te ervaren hoe de cursus is, schreef ik me in.

De cursus behandelt de volgende onderwerpen in wekelijkse afleveringen:

Lees ook op Business Insider

 • Misvattingen over geluk
 • Waarom onze verwachtingen negatief zijn
 • Hoe we onze vooroordelen kunnen overwinnen
 • Dingen die ons echt gelukkig maken en
 • Strategieën om in de praktijk brengen

De wekelijkse lessen bestaan uit videocolleges, optionele lezingen en activiteiten om elke dag nieuwe gewoontes aan te leren die je gelukkiger maken. Onderzoek suggereert dat als je nieuwe gewoontes uitvoert zoals voorgeschreven, je een boost kust geven aan je humeur en je algemene welzijn.

Wat kun je verwachten van de cursus?

De sfeer van de online colleges is warm en uitnodigend. De reeks is opgenomen in Santos’ eigen huis, met een handvol Yale-studenten in het publiek, zodat je kunt zien hoe het cursusmateriaal op andere mensen overkomt.

Het voelt intiem aan en de toon van Santos is vriendelijk en gemoedelijk. Ik vond het prettig te kijken naar een groep mensen die samenkomt om vrijuit te communiceren over persoonlijk geluk. Mensen te zien die willen weten hoe je intellect en onderzoek kunt gebruiken om te werken aan geluk en welzijn in je eigen leven.

Voor drukbezette mensen is het fijn te weten dat literatuur lezen niet nodig is. Alle informatie die je moet weten is samengevat in de colleges. Als je wel meer context wilt, dan biedt Santos links naar aanvullende lezingen.

Als je een deadline voor een opdracht mist, is er ook geen man overboord. Je kunt in je eigen tempo werken als je de voorgestelde deadlines niet kunt of wilt halen.

Dit zijn dingen die me opvielen bij de cursus:

 • Je kunt controleren of je echt gelukkiger wordt. In het begin word je uitgenodigd om twee vragenlijsten in te vullen om je basisgeluk te meten. Aan het einde van de cursus doe je ze opnieuw om te zien of je score is verhoogd. Hopelijk stijgen je cijfers. Dit was voor mij essentieel. Een voor- en een nameting maakte dit ongrijpbare onderwerp iets concreter.
 • Er zijn onverwachte voordelen. Zo vond ik de vragenlijst om je geluksniveau te bepalen nuttig om een andere reden. Ik was de laatste tijd moe. De vragen hielpen me te beseffen dat ik een deel van mijn leven voortdurend veel lager inschatte dan de andere delen. Het werd duidelijk wat er mis was. Het eerste college gaf me de middelen om mijn dagelijkse sleur te doorbreken en duidelijk te zien waar mijn ontevredenheid vandaan kwam.
 • Een online cursus is ontspannen. Je kunt een video even terugspoelen zonder de professor te vragen zichzelf te herhalen. Je kunt lezingen opnieuw  bekijken en er is geen druk om vragen te stellen of te beantwoorden.
 • Het voelt niet als huiswerk. De colleges van Santos zijn prettig om te kijken. Eenmaal begonnen wilde ik verder gaan. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik mezelf moest dwingen om een taak af te maken.

Je kunt de lessen in je eigen tempo volgen, maar je wordt aangemoedigd om de nieuwe gewoontes via een wekelijks schema toe te passen. Onderzoek toont namelijk aan dat het verhogen van je eigen welzijn dagelijkse inspanning vergt gedurende een lange periode. Ik heb ervaren dat deze cursus een mooie kans biedt op meer geluk en voldoening in je leven. Het is de tijdsinvestering waard.

LEES OOK: 12 oordelen die mensen in een mum van tijd over je hebben als ze je ontmoeten