Yahoo zoekt een directeur voor zijn Nederlandse vennootschap in Koog aan de Zaan. Yahoo Nederlands BV wordt op dit moment uitsluitend voor fiscale doeleinden gebruikt.

Emerce meldt een vacature te hebben gespot waarin een nieuwe directeur wordt gezocht voor de Nederlandse afdeling van Yahoo.

Het bedrijf is officieel gevestigd in Koog aan de Zaan en wordt gerund door Reindert Dooves, de huidige directeur van de brievenbusfirma. Uit de vacaturetekst wordt duidelijk dat zijn opvolger zich alleen met financiële aangelegenheden bezig zal houden.

Enige tijd geleden bracht Bloomberg al aan het licht dat onder andere Yahoo via Nederland geld wegsluist naar belastingparadijzen. Het geld gaat vanuit het koude kikkerland naar Mauritius en de Kaaimaneilanden. De Amerikaanse
internetgigant zou volgens Bloomberg via deze route 42,8 miljoen dollar aan belasting hebben ontdoken.

Het is onwenselijk voor het bedrijf om vanuit Yahoo Frankrijk en Yahoo Engeland geld door te sluizen naar de twee genoemde belastingparadijzen, omdat Engeland en Frankrijk die gang van zaken beboet met een zogeheten ‘straftax’. Omdat Nederland fiscale verdragen heeft afgesloten met allerlei landen, lopen er allerlei geldstromen via dit land.

Ondertussen spreekt de politiek zich steeds meer uit tegen de Nederlandse brievenbusbedrijven. Op dinsdagavond sprak PvdA-leider Diederik Samsom zich in Collegetour nog uit voor actie tegen het misbruik van de multinationals.

Bedrijven als Apple maken zich eveneens op grote schaal schuldig aan de sluwe fiscale trucjes, zo bleek onder andere uit de aflevering van Tegenlicht  over het onderwerp dat 25 maart werd uitgezonden.

Lees meer technieuws op Hyped.nl.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl