Rapper Xzibit werd in de tweede helft van de jaren ’90 bekend van de hit Papparazi en was na 2000 de presentator van het iconische autoprogramma Pimp my Ride op MTV. In een interview maakte hij vorig jaar duidelijk dat hij alleen geld heeft kunnen blijven verdienen door slim na te denken over zijn loopbaan.

Misschien is een rapper niet de eerste persoon aan wie je denkt voor carrièreadvies. Maar Xzibit, echte naam Alvin Joiner, heeft wel iets te melden dat verder gaat dan rappers die zich primair bekommeren om hun stoere imago.

Zo was het autoprogramma een eerste stap in een bewuste strategie werk om te blijven maken van zijn carrière. Xzibit benadrukt dan ook het belang van zakelijk nadenken over je toekomst.

Ter inspiratie voor het nieuwe jaar nemen we 3 levenslessen uit het korte interview met de rapper door.


1. Sta open voor verandering, juist als je carrière lekker gaat

Op het hoogtepunt van zijn carrière als rapper leek alles goed te gaan voor Xzibit. Fans, veel concerten en dus aardige inkomsten. Maar hoe lang kun je dat vol blijven houden? Niet iedereen kan tientallen jaren een superster blijven en die valkuil geldt ook voor een “gewone” loopbaan.

Juist wanneer je carrière goed onderweg is, is het belangrijk oog te blijven houden voor veranderingen.

Heb je het gevoel op een dood spoor te raken of nog weinig ontwikkeling door te maken? Overweeg dan eens een ander pad te bewandelen waar je met jouw kennis en ervaring nog wel het verschil kan maken.

Lees ook op Business Insider

Xzibit zag dat zijn rapcarrière niet meer zo vlot liep als eerder. Natuurlijk wilde hij nog graag muziek blijven maken, maar hij zag ook dat hij om succesvol te blijven andere keuzes moest gaan maken.

Met zijn rap-imago paste hij naadloos in een flitsende levensstijl die uitermate geschikt was voor het MTV programma Pimp My Ride. De over-the-top omgebouwde auto’s uit het programma maakten de show tot een televisie-icoon uit het eerste decennium van deze eeuw. Het programma zorgde ervoor dat de term “pimpen” definitief een plek veroverde in het taalgebruik.

Door op tijd in te zien waar hij in zijn carrière stond en zijn opgebouwde ervaring, en imago, op een andere manier in te zetten kon Xzibit de eerste volledig nieuwe stap in zijn loopbaan zetten.


2. Laat zien dat je een serieuze kandidaat bent

Bij elke nieuwe stap begin je op een bepaald vlak weer onderaan. Na het succes van zijn rapcarrière en zijn televisieshow besefte Xzibit dat hij in ieder geval goed in de entertainmentwereld paste. Omdat hij niet weer een realityshow wilde maken, koos hij ervoor zich te richten op het maken van films.

Eén ding wist hij ook: dat hij nog geen acteur was. Daarom ging hij acteerlessen volgen een speelde hij in toneelstukken om ervaring op te doen.

Als acteur op het toneel staan doet misschien niet veel goeds voor je imago als rapper, maar Xzibit wist dat hij moest laten zien dat hij zijn beste beentje voor wilde zetten. Alleen door serieus bezig te zijn met datgene dat hij graag wilde doen kon hij verder komen en kans maken op goede rollen.

Je moet je in zo’n situatie ook niet te goed voelen om nieuwe dingen te gaan leren. Dat zei ook Ashton Kutcher, die als gevierd acteur alleen door veel “domme vragen” te stellen de juiste dingen kon leren om ook een succesvolle investeerder te worden.

Een extra tip van de rapper: laat je niet afleiden door conflicten uit het verleden.

Niet iedereen heeft het beste met je voor. Als je serieus genomen wilt worden, moet je er echter voor zorgen dat je die conflicten niet met je meedraagt. Laat zien welke lering je uit je tegenslagen hebt getrokken.


3. Zorg er voor dat je passief geld kunt verdienen

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je de kans hebt, zorg er dan voor dat je passief geld kunt verdienen. “Brievenbusgeld noem ik het”, zegt Xzibit in het interview. “Dat je op de bank kunt zitten, naar de brievenbus kunt lopen en kun denken ‘kijk al weer een [cheque]’”.

Met zijn geld, kennis en ervaring kon de rapper de volgende stap in zijn carrière zetten. Hij investeerde in een bedrijf dat marihuana-producten maakt en droeg ook zijn steentje bij aan de ontwikkeling van dat bedrijf.

Zo’n onderneming lijkt misschien dicht te liggen bij zijn imago als rapper, maar de investeringen waren puur op basis van kennis, vertelt Xzibit. Natuurlijk, hij had zijn naam aan de producten kunnen verbinden, maar daar koos hij juist niet voor. “Ik gebruikte al mijn marketingkennis.”

Als je de kans hebt, zorg er dan dus voor dat je je kennis en ervaring gebruikt als investering en zo anderen ondersteunt. Dat is niet alleen een nuttig gebruik van al die ervaring; als je het slim doet zorgt het later ook voor een passieve inkomstenbron.


Zorg dragen voor je eigen leven

De keuzes die Xzibit maakte kwamen allemaal tot stand omdat hij vond dat het tijd was om nuchter en slim na te denken over zijn loopbaan. Hij wilde zorg blijven dragen voor zijn gezin en niet afhankelijk zijn van het carrièrepad dat hij als eerste had gekozen.

De les is dus: kijk waar je nu staat en welke richtingen ook interessant zijn. Bij elke nieuwe keuze moet je jezelf waarmaken, maar als je laat zien dat je serieus bent, krijg je meer kansen.

Wanneer het even kan, kijk dan hoe je jouw kennis en ervaring als investering kunt benutten, zodat je niet alleen werkt voor je geld, maar ook passief inkomen genereert.

Tot slot: het blijft wel belangrijk om diverse aspecten van je financiële situatie in het oog te houden. In 2011 had Xzibit een belastingschuld van bijna één miljoen dollar, die hij pas in 2018 had afbetaald.

Bekijk hieronder het hele interview met rapper Xzibit:

LEES OOK: Zo valt je e-mail meteen op als je solliciteert voor een nieuwe baan