Koninklijke Woudenberg biedt aan de beschadigde Barcaccia-fontein in Rome gratis te restaureren. Het bedrijf heeft dat gedaan in een brief aan de ambassade van Italië in Den Haag, aldus een diplomate dinsdagavond.

Koninklijke Woudenberg zelf was niet bereikbaar. De ambassade heeft de brief doorgestuurd aan de gemeente Rome. Koninklijke Woudenberg voerde eerder restauratiewerkzaamheden uit in het Rijksmuseum in Amsterdam en in het Mauritshuis in Den Haag.

Ambtsdragers geraakt

De gemeente Rotterdam en de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) hebben besloten dit soort initiatieven te steunen.

,,We zijn geraakt door de vele particuliere initiatieven van Nederlanders die hun afschuw willen uiten over de vernielingen in Rome voorafgaand aan de wedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma. Dat is Nederland op zijn best”, zo laat burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam weten. ,,Nederland staat zij aan zij met de Italianen om Romeins erfgoed, ons werelderfgoed, te beschermen”.

Imago herstellen

Gemeente en kabinet gaan nauw samenwerken met de pas opgerichte vereniging Salviamo la Barcaccia (Laat ons de Barcaccia redden). De secretaris van de vereniging, Maarten van Aalderen, is daar erg blij mee.

Het is de vereniging erom te doen het imago van Nederland te herstellen dat afbreuk is gedaan door het gedrag van de Feyenoord-supporters. Daarom is contact opgenomen met andere Nederlanders die in Rome leven. Van Aalderen woont al meer dan twintig jaar in Italië. De pas opgerichte vereniging heeft tot nu toe een ,,stuk of zes leden”.

De beroemde Barcaccia-fontein van Bernini bij de Spaanse Trappen in Rome werd vorige week beschadigd door Feyenoord-supporters.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl