Het warenhuis stelt maandag met stelligheid zijn rookworsten wél te roken.
De Consumentenbond beweert echter in de test, die afgelopen weekend werd
gepubliceerd, dat alleen Albert Heijn zijn rookworsten nog op authentieke
wijze rookt.
Uren op eikenhout
De rest van de verkopers zou de rooksmaak middels rookaroma in poedervorm of
vloeistof aan de worst toevoegen. "Dit is feitelijk onjuist",
verklaart de Hema maandag. "Onze rookworsten worden uren gerookt op
eikenhout."
De winkelketen beraadt zich nog op stappen tegen de Consumentenbond.
Moddervet
Verder bleek uit de test dat magere rookworsten moddervet zijn. Na de gewone
rookworst en braadworsten zijn het de vetste veel gegeten vleesproducten,
stelt de bond. De worsten mogen toch mager heten omdat voor de kwalificatie
‘mager’ andere regels gelden dan voor ‘light’.
Een lightproduct moet 30 procent minder vet of suiker bevatten dan het
origineel om als light door het leven te mogen, vlees mag zich mager noemen
als er maximaal 20 procent vet in zit.
Van alle geteste rookworsten bleek de bekendste worst van Nederland ook de
vetste: de verse worst van de Hema.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl