De piloten van Air France lijken gehoor te vinden bij de top van het bedrijf met hun pleidooi om de groei in capaciteit binnen Air France-KLM “evenwichtiger” te verdelen. Dat zou ten koste gaan van KLM, dat momenteel groeit terwijl het Franse zusterbedrijf krimpt.

Volgens dagblad Le Figaro is aankomend topman Jean-Marc Janaillac bereid de afspraken die bij de overname van KLM in 2004 zijn gemaakt, nog eens langs de meetlat te leggen. Destijds is ook met de Nederlandse overheid afgesproken dat de fusie niet ten koste mocht gaan van de ontwikkeling van het netwerk van KLM en Schiphol.

Dat was de afgelopen jaren ook niet het geval. KLM groeide zelfs harder dan Air France. De laatste tijd is dat verschil groter dan voorheen.

KLM vervoerde in mei opnieuw meer passagiers, terwijl bij Air France sprake was van een daling. KLM verwelkomde vorige maand ruim 2,6 miljoen reizigers, 3,7 procent meer dan een jaar eerder. Air France vervoerde 4,3 miljoen passagiers, 0,3 procent minder dan een jaar eerder.

Kostenbeparingen

De groei bij KLM komt omdat er in Nederland werk is gemaakt van efficiëntiemaatregelen en in Frankrijk nauwelijks. Kern van de huidige strategie is dat kostenbesparingen groei mogelijk maken.

In tegenstelling tot Air France heeft KLM vorig jaar het personeel weten te overtuigen dat er een schepje bovenop moet om de concurrentie bij te kunnen benen. Dat biedt voorlopig ruimte voor groei omdat meer vluchten kunnen worden aangeboden met net zoveel personeel. Bij Air France zijn zulke productiviteitsafspraken niet gemaakt.

Acties Franse piloten

In Frankrijk morren met name de piloten dat Air France stilstaat terwijl KLM investeert in nieuwe vliegtuigen en nieuwe bestemmingen. Zij vinden dat de groei evenwichtiger moet worden verdeeld en dreigen van 11 tot en met 14 juni het werk neer te leggen. Ook het Franse cabinepersoneel dreigt met acties.

Bronnen rond KLM bevestigen dat de directie in Parijs er inmiddels naar neigt de piloten hun zin te geven. Of een staking nog kan worden voorkomen is overigens maar de vraag. Janaillac begint pas op 4 juli aan zijn nieuwe baan. De piloten dreigen al komende zaterdag het werk neer te leggen.

'Destructieve' stakingen

KLM herhaalde in een reactie dat acties van het Franse personeel "destructief'' zouden zijn, net nu de luchtvaartgroep na jaren van verliezen weer zwarte cijfers schrijft. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij benadrukte dat Air France zelf opdraait voor de kosten van een eventuele staking.

“KLM is evenwel onderdeel van de Air France-KLM groep en de negatieve uitstraling van deze mogelijke staking heeft derhalve ook effect op KLM”, zei KLM-topman Pieter Elbers eerder deze week. Volgens Elbers zijn de partijen nog in gesprek. Hij hoopt nog op een oplossing.

Voorzitter Steven Verhagen van de pilotenvakbond VNV zegt zich niet te kunnen voorstellen dat het moederbedrijf eenzijdig tornt aan productieafspraken, zonder overleg met KLM en de Nederlandse bonden. "Dat lijkt me onbestaanbaar", zei hij. "Als ze al onder druk zulke toezeggingen doen, kunnen ze die nooit waarmaken."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl