Bij alle heisa over de grotere iPad en de snufjes van de nieuwe iPhone, bracht Apple deze week nog een ander nieuwtje dat kan grote gevolgen hebben voor Apple’s relatie met telecombedrijven. In de VS wil de maker van de iPhone klanten aan zich binden, onafhankelijk van telecombedrijven.

Een nieuwe iPhone is los vaak zo duur, dat kopers gebruik maken van gespreide betaling via abonnementen van telecombedrijven. Ze betalen dan maandelijks voor de telefoon en de gebruikskosten. Voor het telecombedrijf telt hierbij vooral dat iemand klant blijft, dus als klanten twijfelen hoeft een alternatief abonnement niet per se een iPhone te zijn.

Voor Apple ligt dat uiteraard anders. De iPhone is goed voor meer dan de helft van de omzet van de technologiereus – zie ook deze analyse van Herwin Thole. Topman Tim Cook en de zijnen hanteren dus het devies: eens een iPhone, altijd een iPhone.

iPhone op afbetaling bij Apple

Om de binding met klanten sterker te maken introduceerde Apple afgelopen woensdag in de Verenigde Staten een nieuwe dienst: een iPhone-abonnement dat los staat van de telecomaanbieder. Doordat Apple aanbiedt de gespreide financiering van de iPhone zelf op zich te nemen, versterkt het bedrijf zijn positie ten opzichte van telecombedrijven, zo signaleert zakenkrant The Wall Street Journal

Voor 32,41 dollar per maand kunnen Amerikanen een tweejarige contract nemen voor de nieuwe iPhone 6s, los van de telecomaanbieder. In totaal komt dit neer op 778 dollar en dat is evenveel als de losse iPhone 6s (16GB) van 649 dollar plus de schadeverzekering van 129 dollar.

De klant heeft in eerste instantie geen direct prijsvoordeel op de aanschaf van de iPhone. Maar, zo signaleert de WSJ, regelmatig zijn maandprijzen van iPhones inclusief een data-abonnement bij telecombedrijven relatief duur. Apple gokt er dus op dat klanten die hun iPhone-op-afbetaling bij Apple zelf aanschaffen, gaan shoppen voor goedkopere data-abonnementen en zo hun voordeel halen.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl