Koopwoningen in Amsterdam waren in het eerste kwartaal van 2016 voor het eerst duurder dan voor de crisis. 

Een huis in Amsterdam kostte gemiddeld 337.000 euro in de eerste drie maanden van dit jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is ruim een ton boven het landelijk gemiddelde.

De huizenprijs in de hoofdstad piekte in het derde kwartaal van 2008, om in de vijf jaar daarna met 18 procent te dalen. Sindsdien is de transactieprijs weer aan het klimmen, tot 2 procent boven het niveau uit 2008.

Ook in de andere drie grote steden (Rotterdam, Den Haag en Utrecht) en in alle twaalf provincies lagen de prijzen van bestaande koopwoningen hoger dan een jaar eerder.

De woningmarkt vertoont inmiddels in het hele land herstel. Dat is met name te danken aan de zeer lage hypotheekrente. Die drukt de maandlasten voor woningbezitters aanzienlijk.

In heel Nederland steeg de huizenprijs vorige maand in het sterkste tempo van de afgelopen acht jaar. Bestaande koopwoningen waren vorige maand gemiddeld 4,3 procent duurder dan in maart 2015. Daarmee werd de stijgende lijn die in juni 2013 werd ingezet overtuigend doorgetrokken.

Ondanks de stijging van de afgelopen jaren ligt de huizenprijs nog bijna 15 procent onder de historische piek, die in augustus 2008 werd bereikt. Huizen zijn in doorsnee wel 8,5 procent duurder dan in het dal dat in medio 2013 werd bereikt.

Makelaarsvereniging NVM verwacht dat ook het tweede kwartaal van 2016 positief zal uitpakken. De organisatie gaat uit van 10 tot 15 procent meer huizendeals in vergelijking met de maanden januari, februari en maart. De prijzen zullen naar verwachting kwartaal op kwartaal tenminste 1 procent stijgen.

Er zijn nog wel een aantal obstakels die verbetering van de doorstroming op de markt in de weg staan. Zo kampen nog altijd 800.000 huishoudens met een woning die 'onder water' staat. Hun huis is op de markt minder waard dan hun hypotheekschuld. Ook lijkt de verhuisbereidheid onder 50-plussers af te nemen, omdat die door beperkende regelgeving soms moeite hebben hun hypotheek rond te krijgen.

Verder hebben jongeren en singles soms veel problemen om voldoende eigen geld bij elkaar te verzamelen om een huis te kunnen kopen. De makelaars roepen de overheid op van dit soort punten werk te maken.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl