Ruim 200 woningcorporaties stappen mogelijk naar de rechter vanwege de huurbevriezing die volgens hen eerdere afspraken schendt.
Brancheorganisatie Aedes noemt de maatregel “een greep uit de kas” en vreest voor 49 miljard euro minder investeringsruimte.
Minister Keijzer heeft twee weken om de huurbevriezing terug te draaien, anders volgt een rechtszaak.
Lees ook: Huurprijzen vrije markt stijgen bijna 10% in eerste kwartaal, harder dan de inflatie
Woningcorporaties komen in verzet tegen het kabinetsbesluit om de huren in de sociale sector de komende twee jaar te bevriezen. Zo’n tweehonderd corporaties en branchevereniging Aedes hebben minister Mona Keijzer (BBB) formeel gesommeerd het besluit terug te draaien. Doet zij dat niet binnen twee weken, dan stappen ze naar de rechter.
Volgens Aedes schendt de overheid daarmee de Nationale Prestatieafspraken, een akkoord dat in december werd gesloten tussen corporaties, overheden en bouwpartijen. Daarin werden afspraken gemaakt over nieuwbouw, verduurzaming en renovatie. De financiering zou deels uit huurverhogingen komen.
“Door de financiering van die plannen, via de huurinkomsten weg te nemen, verbreekt het kabinet eenzijdig de afspraken,” zegt Aedes-voorzitter Liesbeth Spies. Volgens haar leidt de huurbevriezing tot een verlies van een derde van de investeringscapaciteit van corporaties, omgerekend zo’n 49 miljard euro. Ze noemt het een “greep uit de kas”.
Woningcorporaties faliekant tegen huurbevriezing
Spies spreekt namens veel boze en teleurgestelde corporaties: “Maar ook vastbesloten om de maatschappelijke opgave voor huurders en toekomstige huurders te vervullen.” Daarvoor zouden ze de geplande gemiddelde huurverhoging van 4,5 procent nodig hebben.
In plaats daarvan besloot de coalitie in de voorjaarsnota tot een huurbevriezing. Ter compensatie trekt het kabinet 675 miljoen euro uit voor investeringen in de sociale huursector in 2025 en 2026. Volgens Aedes is dat bedrag ontoereikend en ondermijnt het het investeringsklimaat voor woningcorporaties.
De ingebrekestelling van Aedes is de eerste juridische stap. Spies: “Als je afspraken maakt, wil je rust, reinheid en regelmaat. Aan het werk.” Ze roept niet alleen minister Keijzer op om terug te komen op het besluit, maar richt zich ook tot de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB. “Het is nooit te laat om een verkeerd besluit terug te draaien.”