De bekende Amerikaanse cryptobelegger Scott Melker, die de bijnaam Wolf of All Streets huldigt, is naar eigen zeggen persoonlijk getroffen door de sancties tegen Rusland. Hij maakte gebruik van diensten van een Russisch bedrijf dat beleggers computercapaciteit biedt om bitcoins te minen.

Het gaat hier om het proces van goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin, de blockchain. Hieraan kunnen partijen deelnemen door computerkracht in te zetten om complexe rekenpuzzels op te lossen. Degene die daar als eerste in slaagt mag een serie transacties, een ‘block’, goedkeuren en krijgt in ruil daarvoor nieuwe bitcoins.

Er zijn tal van bedrijven in de wereld die zich specialiseren in het ‘minen’ van bitcoins of hiervoor capaciteit beschikbaar stellen aan anderen, waaronder het Russische miningbedrijf Bitriver. Dit bedrijf leverde diensten aan cryptobedrijf Compass Mining in de VS, waar Melker gebruik van maakte.

Maar Compass Mining zag zich afgelopen week door de Amerikaanse sancties tegen Rusland gedwongen om de banden met Bitriver te verbreken.

“De miningactiviteiten die ik in Rusland had, zijn getroffen door sancties. Ik weet nu hoe dat voelt”, tweette Melker deze week in reactie op een bericht over de sancties tegen BitRiver.

Het Amerikaanse bedrijf Compass Mining had via Bitriver voor 30 miljoen dollar aan computerapparatuur voor het minen van bitcoin in Rusland aangekocht en moet daar nu vanaf zien te komen.

Sancties tegen Rusland treffen ook het minen van bitcoins

De westerse sancties tegen Rusland hebben tot doel het land financieel vleugellam te maken. De sancties tegen bedrijven als Bitriver zijn erop gericht om te voorkomen dat Rusland via crypto-activiteiten manieren vindt om bijvoorbeeld fossiele energie beschikbaar te stellen voor het minen van bitcoins. Want op die manier zouden cryptovaluta gebruikt kunnen worden om via via aan buitenlandse valuta zoals dollars of euro’s te komen.

Het Internationaal Monetair Fonds heeft onlangs in een rapport gewaarschuwd dat Rusland de cryptomarkt kan gebruiken om sancties te omzeilen, onder meer door gebruik te maken van het minen van bitcoins.

“Als gebruik wordt gemaakt van energie-intensieve methoden om cyrptovaluta te minen, zoals bij de bitcoin, kunnen landen hun energiebronnen inzetten voor het genereren van cryptovaluta. Daarmee kan fossiele energie die onder sanctiemaatregelen voor de export valt, op een alternatieve manier worden ingezet,” schrijft het IMF in het Global Financial Stability Report.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën is de Russische crypto-industrie de op twee na grootste in de wereld: “De VS wil er zeker van zijn dat geen enkel financieel instrument, op welke manier dan ook, een vehikel kan worden voor het regime van Poetin om sancties te omzeilen”, gaf het ministerie in een officiële verklaring aan.

Oprichter Igor Runets van BitRiver heeft de sancties tegen zijn bedrijf veroordeeld. Zijn bedrijf heeft volgens Runets nooit diensten verleend aan de Russische overheid. “De acties van de Amerikaanse overheid lijken bedoeld om Amerikaanse bedrijven een concurrentievoordeel te geven”, zei Runets afgelopen week tegen Insider.

LEES OOK: Cryptomunten en goud kunnen flink stijgen, als de Amerikaanse centrale bank hogere inflatie tolereert, volgens topeconoom