De komende dagen wordt het tropisch, met op dinsdag en woensdag maxima boven de 35 graden. Vanaf 29 juni is het Nationaal Hitteplan al actief in Limburg en Noord-Brabant.

Volgens Weeronline wordt het woensdag mogelijk de warmste dag sinds 19 juli 2022. Toen steeg de temperatuur op veel plekken tot boven de 35 graden, en in het zuiden van Nederland werd het zelfs 37 tot 39 graden.

Voor het hele land is code geel afgegeven voor de hitte. In het zuidoosten en oosten van het land kan dit worden opgeschaald naar code oranje.

De hitte gaat sowieso niet onopgemerkt voorbij; een derde van de Nederlanders maakt zich zorgen over het leefcomfort in eigen huis. “Door toenemende hitte, hoosbuien en droogte komt woongenot steeds vaker onder druk te staan”, ziet het samenwerkingsverband Natuur en Milieufederaties.

De organisatie heeft een steekproef laten uitvoeren, waarin de bezorgdheid over de invloed van klimaatverandering naar voren komt.

Temperaturen lopen deze week op tot 37 graden

Op maandag wordt het in het midden en zuiden al tropisch warm, met temperaturen tussen de 30 en 33 graden. Dinsdag stijgt de temperatuur verder en kan het in grote delen van het land 35 tot 37 graden worden. Later op de dag neemt de kans op onweersbuien toe.

Woensdag blijft het in het zuidoosten en oosten warm met opnieuw maxima van meer dan 35 graden. In het westen koelt het af tot onder de 30 graden. Tegen de avond neemt de kans op onweersbuien toe.

Door het warme weer rijdt de NS de komende dagen met zes treinen per uur naar Zandvoort. Dat zijn er twee meer dan normaal, laat een woordvoerster weten. De extra treinen naar het strand rijden naar verwachting tot en met woensdag.

De NS raadt reizigers aan voldoende water mee te nemen voor onderweg. Mensen kunnen hun fles vullen bij een van de ruim tweehonderd watertappunten op de stations, zegt de woordvoerster.

Ook personeel op de treinen krijgt het advies extra te drinken. Zij kunnen ook water krijgen bij de kiosken.

Spoorbeheerder ProRail waarschuwde vorige week voor mogelijke gevolgen van de hitte. Hoge temperaturen leiden vaker tot storingen op het spoor. Volgens de woordvoerster van de NS is daar tot nu toe geen sprake van geweest. "Hopelijk blijft dat zo."

Oudere bewoners in slecht geïsoleerde huizen krijgen het zwaar bij hitte

Jongvolwassenen maken zich vaker zorgen over hun wooncomfort door klimaatverandering. Het ging om bijna de helft van de 18- tot 34-jarigen. Mensen boven de 35 zeggen minder vaak bezorgd te zijn. "Dat verschil is opvallend", vindt Annie van de Pas, directeur van Natuur en Milieufederaties. "Want de gevolgen zijn er voor iedereen. Zeker oudere bewoners in slecht geïsoleerde huizen krijgen het zwaar bij hitte."

Een kwart van de Nederlanders wil zich voorbereiden op extreem weer, maar weet niet hoe. Volgens Van de Pas zijn er eenvoudige en goedkope oplossingen. "Koop een tweedehands zonnescherm in plaats van een energieslurpende airco. Vang regenwater op met een regenton. En vervang een paar tegels door groen - dat maakt je huis koeler én je buurt mooier." Ook vangt groen in de buurt hevige regenval beter op dan bestrating.

Marktonderzoeksbureau Motivaction voerde het onderzoek uit voor de Natuur en Milieufederaties onder ruim 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Ook werkgevers is er veel aan gelegen beter in te spelen op extreme weerssituaties: bijna 360.000 werknemers in Nederland hebben last van “hittestress” op de werkvloer. Dat komt neer op ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Vooral koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de groepen die het meest kampen met ernstige hitteklachten.

Volgens de onderzoekers werken zij vaak in warme omstandigheden, dragen ze beschermende kleding of verrichten ze zwaar lichamelijk werk, waardoor hun lichaam de warmte minder goed kan afvoeren.

LEES OOK: Inflatie kan structureel hoger worden door risico’s rond klimaatverandering, volgens nieuw onderzoek