Er komt geen nationale commissie die de woekerpolisaffaire voor eens en altijd moet afronden, zoals de Consumentenbond heeft voorgesteld. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat woensdag gezegd in een Kamerdebat.
,,Tot mijn spijt, want ik zou graag een nationale commissie instellen om de rommel op te ruimen. Maar het is te complex en het gaat gewoon niet lukken”, zei Dijsselbloem. In de woekerpolisaffaire werden in de jaren negentig tussen de 6 en 7 miljoen producten verkocht, die mensen vaak veel geld kostten. Nog altijd zijn veel mensen niet gecompenseerd en is het zogenoemde ‘ontwoekeren’ niet afgerond.
Dijsselbloem stelde in het Kamerdebat dat een nationale commissie alleen kan werken als alle verzekeraars en gedupeerden zich van tevoren committeren aan de uitkomst. ,,Zover reikt mijn macht niet”, zei de minister. Zo’n commissie kan nooit iedereen tevreden stellen en zal mensen er niet van weerhouden door te procederen. ,,De weg naar de rechter blijft altijd open staan.”
De Tweede Kamer toonde zich – net als tijdens het vorige debat over de woekerpolissen een half jaar geleden – bijzonder chagrijnig over het tempo waarin de affaire door verzekeraars en adviseurs wordt aangepakt.
Een ‘wanstaltige vertoning’, zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. De voorzitter van de Kamercommissie turfde in het debat 27 keer het woord teleurstellend of onbevredigend. Dijsselbloem waarschuwde de Kamer dat de frustratie nog wel even zal blijven.
Woekerpolisdossiers herverzekeren, geen collectieve regeling
Begin maart presenteerde een onafhankelijke commissie, onder leiding van hoogleraar Casper de Vries, een rapport over de toekomst van de verzekeringssector.
Eén van de problemen bij het woekerpolisdossier is de diversiteit van producten en aanbieders, die het lastig maakt om de woekerpolissen onder één noemer te brengen.
Om de affaire voor verzekeraars beheersbaar te houden stelde de Commissie Verzekeraars voor te kijken of individuele verzekeraars claimrisico’s kunnen herverzekeren bij internationale verzekeraars. “Een bemoedigend signaal is dat de Commissie sterke indicaties heeft dat het nog bestaande risico op toekomstige claims op de internationale markt te verzekeren valt en dat de lasten van een dergelijke herverzekering voor de sector te dragen zijn”, zo meldde het rapport.
Claimclubs zagen echter een groot nadeel bij deze oplossing. Pieter Lijesen van de Stichting Woekerpolisproces reageerde bijvoorbeeld sterk afwijzend: “Een internationale verzekeraar die het claimrisico op zich neemt, wil er alles aan doen om niet te hoeven uitbetalen. Het gevolg van verzekeren van claimrisico is dat er nog vele jaren doorgeprocedeerd moet worden tot aan de Hoge Raad en terug. Dit betekent dat iedere vroegtijdige oplossing of schikking voor het woekerpolisdossier van de baan is. Met alle naamschade en dalende verkoopcijfers voor verzekeraars als gevolg.”
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl