Het Nederlands Elftal maakt weinig kans om de titel te pakken op het WK voetbal deze zomer.

Dat blijkt uit een voorspelling van Z24 op basis van de actuele marktwaardes van de spelers.

Het optellen van de marktwaardes is in het verleden een betrouwbare methode gebleken om voetbaluitslagen te voorspellen.

Twee professoren uit Berlijn, Gert Wagner en Jürgen Gerhards, die dit ontdekten, wisten op deze manier de winnaars van de WK-finales van 2006 en 2010 en de EK-finales van 2008 en 2012 correct te voorspellen.

Nederland eruit tegen Brazilië

Uit de inventarisatie van Z24 blijkt dat Nederland pas op de 11e plek staat wat betreft marktwaardes van de deelnemende teams. De jongens van bondscoach Louis van Gaal zijn 208 miljoen euro waard. Dat betekent dat tien andere teams opgeteld meer waard zijn.

Op basis van de marktwaardes zouden de volgende teams de groepsfase doorkomen, als de ploeg met de duurste spelers wint.

wk groepen

Nederland zou vervolgens in de achtste finales verliezen van gastland Brazilië, dat uiteindelijk in de halve finale het onderspit delft tegen Duitsland. Spanje is de uiteindelijke winnaar van het toernooi (klik voor vergroting).

knockout

Mocht Spanje zich daadwerkelijk voor de tweede keer tot wereldkampioen kronen, dan zou het voor het eerst zijn dat een Europees land een WK wint op Zuid-Amerikaanse bodem.

Sterke selectie telt

Z24 telde voor elke WK-selectie de marktwaardes van alle 23 spelers op, net als de economen Wagner en Gerhards. Op een eindtoernooi is de diepte van de selectie belangrijk. Veel spelers hebben een lang seizoen achter de rug en zijn vermoeid. Het is daarom belangrijk dat niet alleen de beste elf van een land goed zijn, maar alle 23. Toen Italië in 2006 wereldkampioen werd, kreeg elke veldspeler uit de selectie speelminuten op weg naar de finale.

Wagner en Gerhards willen met hun methode aantonen dat een ingewikkeld model niet altijd de beste voorspellingen oplevert. Ook met een relatief eenvoudig model als het optellen van de marktwaarde van voetballers kunnen volgens hen goede voorspellingen worden gedaan.

Website Transfermarkt

De cijfers zijn afkomstig van de website Transfermarkt. De waarde van spelers is een schatting die is gedaan door de gebruikers van de site.

Factoren die zijn meegenomen, zijn de specifieke kwaliteiten van de speler, de leeftijd en een vergelijking met andere spelers op dezelfde positie. De marktwaarde op de site Transfermarkt hoeft niet hetzelfde te zijn als de transfersom die voor een voetballer is betaald.

Poule des doods

Zoals wel vaker de afgelopen jaren heeft Oranje het niet getroffen met de groepsindeling. Nederland moet tegen Spanje, Chili en Australië, op papier de sterkste poule als je de marktwaardes van de ploegen optelt.

Poule C is veruit de zwakste groep. Daarin nemen Colombia, Griekenland, Ivoorkust en Japan het tegen elkaar op. De marktwaarde van de voetballers in die poule komt uit op 491 miljoen euro.

Marktwaarde per positie

Om een beeld te krijgen van de sterke en zwakke punten van een land, is de gemiddelde marktwaarde per linie uitgerekend. Hierbij is niet de som maar het gemiddelde van de marktwaardes genomen, omdat niet alle landen evenveel spelers per positie hebben opgeroepen.

Qua aanvallers staat Nederland er redelijk voor, met name door Robin van Persie en Arjen Robben. Het middenveld en vooral de verdediging is beduidend zwakker. Een gemiddelde Nederlandse verdediger is 4,3 miljoen euro waard. Daarmee staat ons land op de 19e plek van de 32 deelnemers.

Bij de keepers doet Nederland het weer beter. Dit is echter vertekend, omdat dit cijfer een gemiddelde is van de marktwaarde van drie keepers, en Nederland heeft drie doelmannen die aan elkaar gewaagd zijn. Doorgaans staat één doelman het hele toernooi onder de lat.

Pak je de keeper met de hoogste marktwaarde per land, dan zakt Nederland naar de 11e plek. En die 9 miljoen euro is ook nog eens de marktwaarde van Tim Krul, die vermoedelijk op de bank zit. Met de 5 miljoen euro die Jasper Cillessen volgens Transfermarkt waard is, zakt Oranje nog twee plekken op de keepersranglijst.

Onervaren Nederlands elftal

Gekeken naar het aantal interlands, is dit Nederlands elftal relatief onervaren. De 23 spelers van Van Gaal kwamen bij elkaar 645 keer uit voor Oranje. Slechts 8 teams op dit WK zijn minder ervaren.

Ook qua gemiddelde leeftijd zit Nederland aan de onderkant van de ranglijst. Zeven ploegen zijn gemiddeld jonger.

Opvallend is gastland Brazilië, dat met 665 interlands een onervaren selectie heeft, maar waarbij de gemiddelde leeftijd met 27,8 jaar wel relatief hoog ligt.

Het omgekeerde geldt voor Duitsland. Dat heeft de op vijf na jongste ploeg, maar die 'jonkies' zijn met 955 interlands wel erg ervaren.

Lees ook

Sorry Louis, maar Real Madrid is de grootste club ter wereld

Dit zijn de duurste voetbalstadions ter wereld

Feyenoord financieel kampioen van Nederland

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl