• De kardinalen die hebben deelgenomen aan het conclaaf hebben de Amerikaanse kardinaal Robert Prevost verkozen tot nieuwe paus.
  • De nieuwe paus heeft als naam Leo XIV.
  • De stemming in de Sixtijnse Kapel was geheim
  • Lees ook: Hoe wordt de nieuwe paus gekozen? Zo werkt het conclaaf

Kardinaal Robert Prevost is donderdag verkozen tot nieuwe paus en leider van de Rooms-Katholieke Kerk. De Amerikaan heeft de naam paus Leo XIV aangenomen. Dat kondigde een vooraanstaande kardinaal aan tijdens een toespraak voor een menigte op het Sint-Pietersplein.

Dat kondigde de Franse kardinaal Dominique Mamberti aan met de Latijnse woorden “Habemus Papam” (We hebben een paus) voor een menigte van tienduizenden mensen op het Sint-Pietersplein.

Paus Leo verscheen op het centrale balkon van de Sint-Pietersbasiliek, ongeveer zeventig minuten nadat witte rook uit een schoorsteen boven de Sixtijnse Kapel was opgestegen. Dit betekende dat de 133 kardinalen die daartoe bevoegd waren een nieuwe leider hadden gekozen voor de 1,4 miljard leden tellende kerk. Leo riep op tot “vrede voor alle volkeren”.

De 69-jarige Prevost, afkomstig uit Chicago, heeft het grootste deel van zijn carrière als missionaris in Peru doorgebracht en werd pas in 2023 kardinaal. Hij heeft weinig media-interviews gegeven en spreekt zelden in het openbaar.

Leo wordt de 267e katholieke paus na het overlijden vorige maand van paus Franciscus, die de eerste Latijns-Amerikaanse paus was en de kerk twaalf jaar had geleid. Franciscus voerde een reeks hervormingen door en maakte debat mogelijk over verdeeldheid zaaiende kwesties zoals de wijding van vrouwen en een betere inclusie van lhbti-katholieken.

De Amerikaanse president Donald Trump noemt de keuze voor Prevost een grote eer voor het land. "Wat een opwinding en wat een grote eer voor ons land", schreef Trump op zijn platform Truth Social.

Gejuich bij verkiezing nieuwe paus

Zodra de witte rook uit de schoorsteen kwam, barstte het Sint-Pietersplein uit in gejuich dat minuten aanhield. Mensen verdrongen zich om zo dicht mogelijk bij de hekken te komen voor een plek met goed zicht op de Sixtijnse Kapel. Aanwezigen zwaaiden met vlaggen van hun thuisland en met religieuze vlaggen.

De stemming in de Sixtijnse Kapel was geheim. De uitkomst werd bekendgemaakt door de stembriefjes te verbranden. Met de witte rook en kerkklokken is aan de wereld bekendgemaakt dat er een nieuwe paus is verkozen.

De kerk moest op zoek naar een nieuwe paus na het overlijden van de 88-jarige Franciscus op paasmaandag. Alle 135 kardinalen die op dat moment jonger dan 80 waren, hadden stemrecht. Twee van hen lieten om gezondheidsredenen verstek gaan, de rest kwam in Vaticaanstad bij elkaar voor de geheime stemming.

LEES OOK: Zo zal de katholieke kerk de nieuwe Paus kiezen