Een hooggeplaatste medewerker in het Witte Huis is via een anonieme ingezonden brief in The New York Times uit de school geklapt. Hij of zij zou zich samen met anderen stilletjes verzetten tegen president Donald Trump.

De krant heeft er bij hoge uitzondering voor gekozen om de bron van de brief niet prijs te geven. De naam is bij de redactie bekend.

Maar in het Witte Huis nemen ze daar geen genoegen mee – daar is de jacht op de mol al begonnen. Heel Washington speculeert over de identiteit van de anonieme medewerker.

In de brief bekritiseert de regeringsmedewerker het morele kompas van Trump. De medewerker beweert Trump te dwarsbomen in de uitvoering van zijn politieke agenda. “Ik ben onderdeel van het verzet binnen de Trump-regering”, schrijft hij of zij.

Na de publicatie van het artikel woensdag annuleerden de hoge ambtenaren naar verluidt alle middagvergaderingen in het Witte Huis. Het was tijd om te brainstormen over de identiteit van de klokkenluider. Ook werd driftig contact gezocht met journalisten om erachter te komen of zij meer informatie hadden.

Het woord ‘lodestar’ in het artikel leidde tot theorieën dat de hogere ambtenaar in kwestie vicepresident Mike Pence is. Hij gebruikte die term eerder in toespraken.

Maar andere mensen bagatelliseerden de betekenis van het woordje. Zij wijzen erop dat ‘lodestar’ heel goed een dwaalspoor zou kunnen zijn. Iemand die anoniem wil blijven, kan juist dat soort termen gebruiken om de aandacht af te leiden.

Lees ook op Business Insider

trump shadow

Bron: Jonathan Ernst/Reuters

De anonieme titel van de “hoge medewerker van de Trump-regering” zou op een breed scala aan mensen kunnen duiden. Anonieme ambtenaren die in eerdere nieuwsberichten zijn geciteerd werden vaak ook zo genoemd.

Met deze titel beperken media zich tot mensen die specifiek voor het Witte Huis werken, in plaats van mensen die in het Witte Huis voor bijvoorbeeld het ministerie van Onderwijs werken.

Volgens The New York Times is het voor de bron erg belangrijk om anoniem te blijven. Opiniepagina-redacteur Jim Dao zegt dat de bron enkele dagen geleden “via een tussenpersoon” contact opnam. “Een zeer klein aantal mensen binnen The New York Times kent de identiteit.”

Trump is woedend over de anonieme brief

President Trump is zeer ontstemd over de brief. The New York Times “faalt”, zei Trump woensdag in een speech in het Witte Huis. “Als ik niet in het Witte Huis zat, zou The New York Times waarschijnlijk niet eens meer bestaan. En op een dag, als ik geen president meer ben, zullen The New York Times, CNN en al deze nepmedia verdwenen zijn.”

“Zou de bron van The New York Times echt bestaan, of faalt de krant opnieuw met een niet-bestaande bron? Als de bron echt bestaat, zou de krant hem of haar moeten aangeven bij de overheid!”

Perschef Sarah Huckabee Sanders van het Witte Huis zei over het artikel: “Wij zijn teleurgesteld, maar niet verrast, dat de krant ervoor koos dit zielige, roekeloze, en egoïstische artikel publiceren.”

Boek van Wategate-journalist Bob Woodward

De anonieme brief volgt op onthullingen uit het boek van Watergate-journalist Bob Woodward, die eerder deze week zijn gepubliceerd. De ervaren Woodward, die al sinds 1971 bij The Washington Post werkt, sprak met tientallen anonieme bronnen uit de omgeving van de Amerikaanse president.

Woodward concludeert dat het een chaos is in het Witte Huis. Adviseurs maken Trump belachelijk en hebben geen vertrouwen in zijn capaciteiten. Ook zouden ze documenten stelen van zijn bureau, zodat hij ze niet kan ondertekenen.

Het boek van Woodward bevestigt grotendeels de indrukken die journalist Michael Wolff eerder beschreef in zijn boek Fire and Fury over Trumps periode in het Witte Huis.

LEES OOK: De 6 grootste onthullingen uit het nieuwe boek van Watergate-journalist Bob Woodward over Donald Trump