De Duitse betalingsverwerker Wirecard zit dicht tegen een faillissement aan.

Het bedrijf dat in een groot boekhoudschandaal terecht is gekomen, heeft donderdag uitstel van betaling aangevraagd.

Als Wirecard inderdaad failliet gaat, dreigen ABN AMRO en ING voor 180 miljoen euro het schip in te gaan.

De noodlijdende Duitse betalingsdienstverlener Wirecard heeft uitstel van betaling aangevraagd omdat het het bedrijf niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen en gebukt gaat onder hoge schulden.

Wirecard is verwikkeld in een omvangrijk boekhoudschandaal en op de beurs van Frankfurt is de koers van het bedrijf keihard gedaald.

De aanvraag voor surseance werd ingediend bij een rechtbank in München. Er wordt nog bekeken of er uitstel van betaling wordt aangevraagd voor dochterbedrijven van Wirecard.

€2 miljard foetsie bij Wirecard, ex-topman gearresteerd

De onderneming maakte eind vorige week bekend dat er een kleine 2 miljard euro kwijt was. Deze week stelde het bedrijf dat dit geld mogelijk nooit heeft bestaan en trok het zijn financiële publicaties van de afgelopen jaren in.

Er werd vermoed dat de vermiste miljarden waren ondergebracht bij twee Aziatische banken op de Filipijnen, maar de Filipijnse centrale bank verklaarde zondag dat het geld nooit in het financiële systeem van het land terecht is gekomen.

De twee banken zeiden op hun beurt dat Wirecard nooit een klant is geweest en dat EY waarschijnlijk vervalste documenten heeft gekregen over de banktegoeden.

Topman Markus Braun werd gearresteerd op verdenking van fraude. Inmiddels is hij op borg vrijgekomen.

Op de beurs is de koers van Wirecard met meer dan 90 procent gekelderd. De handel in Wirecard werd donderdag stilgelegd.

Miljoenenschade dreigt voor ABN Amro en ING

ABN AMRO en ING dreigen voor 180 miljoen euro het schip in te gaan als Wirecard failliet gaat. Dat meldt persbureau Bloomberg. De twee Nederlandse banken waren samen met dertien andere banken met Wirecard in gesprek over een verruiming van een kredietfaciliteit van 1,75 miljard euro die de in opspraak geraakte Duitse bank voor 90 procent had benut.

Dat betekent dat Wirecard voor net geen 1,6 miljard euro heeft geleend. Daarvan hebben ING, ABN AMRO, Commerzbank en LBBW met elk 180 miljoen euro het grootste deel in handen. ING en ABN AMRO geven beide aan geen uitspraken te doen over individuele klanten.

LEES OOK: Beurswaarde Wirecard implodeert met ruim €10 miljard in een week