Vopak zette een winst van 239,6 miljoen euro in de boeken, een toename van 82 procent ten opzichte van de 131,8 miljoen euro die een jaar terug in de boeken werd gezet. De omzet dikte met 3 procent aan tot 561,1 miljoen euro.

De winst werd gestuwd met 116,1 miljoen euro door de verkoop van een belang in de Bahamas Terminal (Borco). Exclusief eenmalige items kwam de winst van Vopak uit op 123,5 miljoen euro.

Opslagcapaciteit

Vopak verwacht dit jaar een bedrijfsresultaat (ebitda) neer te zetten in een bandbreedte van 600 tot 640 miljoen euro. In 2010 kwam de ebitda nog uit op 598 miljoen euro. De winst per aandeel komt in de tweede helft van dit jaar waarschijnlijk hoger uit dan in de eerste helft, aldus Vopak. In de eerste helft bedroeg de winst per aandeel (exclusief items) 0,97 euro.

De bezettingsgraad van de opslagfaciliteiten van Vopak kwam in het afgelopen halfjaar uit op 92 procent tegen 93 procent een jaar eerder. De wereldwijde opslagcapaciteit bedroeg eind juni 25,5 miljoen kubieke meter tegen 28,8 miljoen kubieke meter eind 2010. Door de verkoop van het Borco-belang nam de capaciteit met 3,4 miljoen kubieke meter af.

Uitbreidingsmogelijkheden

Vopak is bezig met een uitbreidingsprogramma van de opslagcapaciteit met 7,5 miljoen kubieke meter tot en met 2014. Het bedrijf bekijkt uitbreidingsmogelijkheden in Mexico, Panama, de Verenigde Staten, Frankrijk en Indonesië.

Voor 2013 hanteert Vopak een doelstelling voor een ebitda van 725 tot 800 miljoen euro. Volgens financieel directeur Jack de Kreij is het bedrijf goed gepositioneerd om dat ebitda-niveau te realiseren.

Overnames

De Kreij liet verder weten dat Vopak actief op zoek is naar uitbreiding door overnames. ,,Wij gebruiken heel actief alle middelen om ons netwerk in de wereld uit te breiden. Vopak gaat door met het zoeken naar strategische uitbreidingsmogelijkheden.'' Volgens De Kreij heeft Vopak 800 tot 900 miljoen euro beschikbaar om invulling te geven aan de groeistrategie.

Desinvesteringen staan niet op de agenda, aldus De Kreij. ,,We zijn absoluut niet bezig met een desinvesteringsprogramma. We hebben geen lijst.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl