De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,7 procent hoger op 308,83 punten. De MidKap-index klom 0,4 procent tot 520,83 punten. De beurs in Parijs won 0,2 procent en Londen steeg 0,4 procent. Frankfurt klom 1 procent dankzij een onverwachte stijging van het vertrouwen van Duitse ondernemers in april.
Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na opening 0,7 procent hoger. De stemming werd gesteund door sterke kwartaalresultaten van Microsoft, General Electric en McDonald’s.
IMF
De stemming op de beurzen bleef afwachtend voorafgaand aan de bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Franse presidentsverkiezingen die dit weekend zullen plaatsvinden.
Het IMF denkt dit weekeinde zijn kas verder te kunnen versterken. Het fonds mikt op een bedrag van 400 miljard dollar (320 miljard euro), waarvan inmiddels ongeveer 320 miljard dollar is toegezegd. Het extra geld dient om een wereldwijde beschermingswal op te zetten om zo de schuldencrisis in Europa in te dammen.
Grootste winnaar
De Europese bankaandelen gingen over een breed front omhoog onder leiding van de Franse banken. In Parijs klommen BNP Paribas en Société Générale respectievelijk 3,5 en 3,6 procent na adviesverhogingen door Bank of America Merrill Lynch. In de AEX behoorde bank en verzekeraar ING tot de stijgers met een winst van 3,1 procent.
Navigatiebedrijf TomTom was veruit de grootste winnaar in de AEX met een plus van 15,5 procent. Het aandeel schoot omhoog nadat het vakblad Management Team op basis van anonieme bronnen meldde dat binnen TomTom wordt nagedacht over een mogelijke beursexit. De vier oprichters van het bedrijf zouden samen met investeringsfondsen Cyrte en Janivo een bod overwegen op de overige aandelen.
PostNL
PostNL was de grootste daler onder de hoofdfondsen met een min van 5,7 procent. Bestuursvoorzitter Harry Koorstra is per direct opgestapt na een conflict met de raad van commissarissen. Waarover de topman precies botste met de commissarissen, is niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van PostNL heeft het conflict niets te maken heeft met de recente problemen rond een grote reorganisatie.
Op de lokale markt daalde Ziggo 1,5 procent. De kabelexploitant leed in het eerste kwartaal een verlies van 14,5 miljoen euro als gevolg van de kosten van de beursgang in maart dit jaar. Ziggo verwacht over het gehele jaar wel een nettowinst te boeken.
De euro was 1,3213 dollar waard, tegen 1,3120 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 103,99 dollar per vat en Brentolie klom 1,2 procent tot 119,41 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl