Een bekende uitspraak van filosoof Heraclitus luidt: “Alles beweegt en niets staat stil.”

Hoewel hij dit niet zei tegen leiders van bedrijven, lijkt deze bewering waar te zijn. Leidinggevenden in Nederland worden geconfronteerd met diverse ontwikkelingen die hun omzet in 2019 in gevaar kunnen brengen:

1. Technologische veranderingen
2. Felle concurrentie en marktverstorende factoren
3. Economische onzekerheid (vanwege geopolitieke ontwikkelingen)

Wat is Agile?

Agile is een mindset waarmee bedrijven succesvol kunnen zijn in onzekere tijden. In 2001, toen de term werd uitgevonden, werd Agile omschreven als een verzameling principes die gedeeld worden door diverse benaderingen van softwareontwikkeling.

Tegenwoordig weten we dat een Agile manier van werken garant staat voor betere producten die sneller geleverd worden, ongeacht wat er gecreëerd wordt. Leidinggevenden in heel Nederland zijn in toenemende mate op zoek naar Agile coaching en training om een Agile cultuur in hun hele organisatie toe te passen, van HR tot de C-suite. De Agile benadering waar ze meestal voor kiezen is ‘Scrum’.

Wat is Scrum?

Scrum is een Agile benadering die gebaseerd is op teams die producten in korte cycli leveren, waardoor het mogelijk is om snel feedback te geven en producten continu te verbeteren en snel aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Stel dat een bedrijf een nieuw product moet maken voor een klant. Het kan van alles zijn, van een nieuw financieel platform tot een reclamefilmpje of zelfs een de motor van een auto.

Lees ook op Business Insider

Normaal gesproken zou het bedrijf het product misschien maken volgens het ‘lopende band’ principe: het product begint bij afdeling één en wordt dan doorgegeven aan de volgende afdeling waar ze aan hun ding werken en dan wordt het weer doorgegeven totdat het eindigt bij de levering van het product. Vaak blijkt dat het product, op het moment dat het klaar is, niet meer past bij de behoeften van een voortdurend veranderende markt.

Stel je eens een Scrum team voor. Een Scrum team deelt het nieuwe product op in kleine batches gebaseerd op functionaliteit die in korte productieperiodes voltooid kunnen worden. Elke batch wordt gecreëerd door een cross-functioneel team met de vaardigheden die nodig zijn om het product van idee naar levering te brengen zonder dat het via een lopende-bandsysteem van hand naar hand gaat.

Na de voltooiing van elke batch geven de klanten en betrokkenen hun feedback om zo de volgende functionaliteitsbatch van informatie te voorzien. Deze cyclus herhaalt zich totdat het complete product is geleverd — een product dat voldoet aan de behoeften van de klant omdat het bedrijf de kans heeft gehad om het product tot aan het einde van elke productieperiode aan te passen.

Is Scrum een idee voor mijn bedrijf?

Onderzoek van Forbes Insights in samenwerking met Scrum Alliance laat zien dat zes van de tien bedrijvn die Scrum geïmplementeerd hebben, hun producten sneller op de markt kunnen brengen en sneller kunnen innoveren.

Het mag dan ook geen verbazing wekken, dat in deze zelfde studie geconcludeerd werd dat twee derde van de leidinggevenden agility nu ziet als een essentieel onderdeel van het DNA van hun bedrijf. Scrum en Agile helpen bedrijven om productiever te zijn, de tevredenheid van klanten te verhogen en ze verbeteren de teamspirit.

De wereld verandert. Als leider van een organisatie is het aan jou om ervoor te zorgen dat je de veranderingen op de voet volgt, zodat jouw bedrijf niet achterblijft. Als je, net als de meeste leidinggevenden die mee hebben gedaan aan het onderzoek, meer over Agile wilt weten: begin dan hier.

De inhoud van dit gesponsorde artikel werd geschreven door Scrum Alliance.