Voor kleinere ondernemers in de detailhandel zijn de verplichtingen die gepaard gaan met vaste contracten vaak een reden om geen mensen in vaste dienst aan te nemen.

Dat blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie INretail. Er kunnen veel meer mensen aan de slag in de mode-, schoenen-, sport- en woonwinkels als er minder regels voor ondernemers zouden zijn.

Het aantal banen zou volgens het onderzoek met meer dan 12 procent kunnen stijgen. In de branche werken nu 140.000 mensen.

Zo’n 84 procent van de werkgevers wil volgens het onderzoek de werknemer vanwege de verschillende wetten en regels nu geen vast contract aanbieden.

Vast contract struikelblok voor winkeliers

Voor MKB-bedrijven zijn risico’s zoals de verplichte doorbetaling bij ziekte – twee jaar tegen 70 procent van het loon – een belangrijk struikelblok. Net als de ontslagprocedure en de verplichte transitievergoeding die bij vaste contracten geldt.

Tegenover het FD benadrukt ondernemer Kees Jan Spijker van Niessen Mode in Leersum dat het de huiverigheid om vast personeel in dienst te nemen, geen onwil is. "De kosten die op mij afkomen zijn gewoon te hoog", aldus de 61-jarige die over enkele jaren met pensioen gaat. "Als voor die tijd één van mijn werknemers ziek wordt, loop ik het risico na mijn pensionering nog jaren te moeten betalen."

De doorstroom van tijdelijke naar vaste contracten stokt daardoor en het remt het aannemen van nieuwe medewerkers.

"Dit is bizar. Duizenden banen zijn mogelijk, maar werkgevers durven het niet aan. Hetzelfde hoor ik van collega’s uit hele andere sectoren. De politiek heeft met alle regelgeving werkgevers kopschuw gemaakt. Er staat een handrem op de banengroei,” zegt directeur Jan Meerman van INretail.