PVV-leider Geert Wilders is hard gebotst met D66-collega Alexander Pechtold omdat hij spottend verwees naar Pechtolds privéleven.

Pechtold noemde het “sneu” dat Wilders privézaken betrekt bij de politiek, wat Wilders weer hypocriet noemde.

Wilders maakte in het debat over de plannen die het kabinet met Prinsjesdag uit de doeken heeft gedaan een schampere opmerking over Pechtolds affaire met een Meppels gemeenteraadslid.

Hij zei dat de D66-leider het de afgelopen tijd waarschijnlijk druk had gehad in Meppel. Daar woont de ex-vriendin van Pechtold.

Pechtold vond dat “tekenend voor de wijze waarop u anderen probeert weg te zetten”.

Anne Lok, een D66-raadslid uit Meppel met wie Pechtold een affaire had, stapte begin september uit de gemeenteraad. "Hij dreigt karaktermoord op mij te plegen, mij als labiel en gestoord weg te zetten", zo motiveerde ze haar vertrek in een brief aan de burgemeester.

In de brief schrijft Lok juridische stappen van Pechtold te vrezen. "Overigens hecht ik eraan te zeggen dat ik niet wezenloos zal laten gebeuren wat er allemaal dreigt; ik zal mij verweren tegen wil en dank want daar hebben mijn kinderen en mijn andere naasten, en ikzelf ook, recht op!"

Tot voor kort was het aan het Binnenhof een ongeschreven regel privézaken niet in stelling te brengen tegen een politicus. Maar daar heeft Pechtold zich ook niet aan gehouden, klaagde Wilders. Hij verwees naar een reeks schandalen rond PVV'ers rond 2010. D66 zou dat toen politiek hebben uitgebuit en vroeg zelfs een debat aan.

"Ik laat me niet de les lezen'' door "een grote hypocriet'', beet Wilders Pechtold toe. Over 2010 "hoor ik u nu niet meer, hè meneertje Pechtold?'' Dat ging Kamervoorzitter Khadija Arib uiteindelijk te ver.

Bekijk de aanvaring tussen de twee kemphanen hieronder terug:

Ook een andere aanvaring, tussen Wilders en DENK-leider Tunahan Kuzu, vond Arib al van een bedenkelijk niveau. Meteen aan het begin van het debat haalde de PVV-voorman hard uit naar DENK.

Die partij moet zelf maar "oprotten'' als zij vindt dat mensen die zich storen aan de multiculturele samenleving niet in Nederland thuishoren, zoals DENK-leider Kuzu onlangs zei. Wilders reageerde eerder ook al in soortgelijke bewoordingen, maar in de Tweede Kamer klinken zulke woorden zelden.

DENK-leider Tunahan Kuzu wees erop dat hij "Nederlands staatsburger en Nederlands parlementariër'' is, en dus dezelfde rechten heeft als Wilders zelf. De PVV-leider werpt met zijn sneer zijn "masker af'', vindt Kuzu. Wilders zou het niet op de islam, maar op mensen met een migratie-achtergrond hebben voorzien.

Wilders nam DENK op de korrel omdat Kuzu aan het begin van de zomer stelde dat mensen die de multiculturele samenleving niet bevalt, maar moeten "oprotten''. "Dit is niet uw land'', zei de PVV-voorman. "Uw land is Turkije."

LEES OOK: 4 fragmenten die aantonen dat Khadija Arib de onbetwiste baas is van de Tweede Kamer