VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes maakt zich zorgen over de Nederlandse financiële sector. “Die is zwaar geraakt in de crisis, en heeft geld nodig om de balansen op orde te brengen, wat ten koste gaat van kredietverlening”, aldus Wientjes.

Wientjes hoopt dat het kabinet nu komt met een besluit om ‘veilige’ hypotheken van banken naar pensioenfondsen over te hevelen. “Dat geeft banken meer ruimte om weer krediet te geven. Het moet niet zo zijn dat als de economie weer opklimt, en begin deze week waren er bemoedigende signalen over de woningmarkt en de industrie, er geen krediet is om herstel te financieren.”

Wientjes noemt het jammer dat Nederland na een jaar weer uit de top vijf van meest concurrerende economieën is gevallen. “Vorig jaar kwamen we er onverwacht in terecht, nu vallen we een paar plekken terug; dat is natuurlijk slecht”, aldus Wientjes.

Hij noemt het begrijpelijk dat Duitsland en de VS Nederland weer zijn voorgegaan, omdat de economie daar veel veerkrachtiger blijkt en zich sneller herstelt. Wientjes prijst in dit verband het Duitse beleid om op het hoogtepunt van de crisis te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling.

Lees ook

Gepolder van Rutte maakt Nederland minder concurrerend

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl