De nullijn voor ambtenaren is geen onderdeel van het sociaal akkoord. Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft dat donderdag gezegd op BNR Nieuwsradio.

Hij reageerde op uitspraken van FNV-voorzitter Ton Heerts. Die zei woensdag dat het sociaal akkoord, dat werkgevers, bonden en kabinet in april sloten, van tafel is als het kabinet het bevriezen van salarissen voor overheidspersoneel doorzet.

Ook minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zei donderdag dat de nullijn niet in het sociaal akkoord staat. Asscher wilde overigens niet bevestigen dat het kabinet op Prinsjesdag zal komen met een nullijn voor ambtenaren in 2014.

Heerts kondigde woensdag acties aan tegen het voornemen van het kabinet volgend jaar 6 miljard extra te bezuinigen. Volgens Wientjes hoort demonstreren bij een vakbond, maar hij hoopt dat Heerts niet tot stakingen oproept.

Ook Asscher vindt het goed recht van de vakbeweging om te demonstreren. Hij verwacht echter niet dat de FNV het sociaal akkoord zal opblazen. “Het sociaal akkoord is in het belang van werkgevers en werknemers.”

Vakcentrale CNV voelt nog niets voor actie. Voorzitter Jaap Smit riep Heerts donderdag op het totaalpakket van Prinsjesdag af te wachten voor hij het sociaal akkoord opblaast. Het uiten van “dreigende taal” vindt hij “niet zo handig”.

Op Prinsjesdag, volgende week dinsdag, maakt het kabinet zijn plannen voor volgend jaar bekend.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl