Een nieuw soort overeenkomst tussen zelfstandigen en hun opdrachtgevers moet de oude VAR-verklaring per april vervangen. Maar in de modelcontracten die de Belastingdienst heeft gecontroleerd zitten fouten, erkent staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

Belangenclub ZZP Nederland ontdekte in een aantal modelovereenkomsten voor bijvoorbeeld tennisleraren en muziekdocenten een opmerkelijke passage. Er stond een vrijwaring in die opdrachtnemers aan hun opdrachtgevers moeten geven voor het geval de fiscus toch een naheffing oplegt.

Wiebes stelt nu dat deze vrijwaringen fout zijn en moeten worden gecorrigeerd, zo meldt Het Financieele Dagblad. De modelcontracten zijn door de Belastingdienst slechts gecheckt op bepalingen die fiscaal relevant zijn. Wiebes gaf vervolgens toestemming aan brancheorganisaties om die modelcontracten – met de foutieve vrijwaringen – te publiceren. Daar heeft hij naar eigen zeggen spijt van.

VAR verdwijnt

Zzp’ers moeten om te kunnen werken per 1 mei een modelovereenkomst sluiten met bedrijven. De nieuwe regeling vervangt de VAR. Bij een VAR kunnen mensen op papier werken als zzp’er terwijl ze in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn (‘schijnzelfstandig’). Dat is lastig te controleren voor de Belastingdienst en financiële gevolgen zijn altijd voor de zzp’er.

In de nieuwe opzet gaat de fiscus werken met modelovereenkomsten per sector die zzp’ers en bedrijven kunnen gebruiken. Bedrijven kunnen zo vooraf zekerheid krijgen over de vraag of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstverband. Is dat er wel, dan moeten er premies worden afgedragen.

Omstreden modelovereenkomsten

De  nieuwe modelovereenkomsten zijn echter niet onomstreden. Zo staat in de overeenkomst voor zelfstandigen in de bouw dat de zzp’er altijd met zijn eigen materiaal moet werken. Betekent dat de overeenkomst ongeldig is zodra die zzp’er een hamer van zijn opdrachtgever gebruikt? Dit soort onzekerheden zou voor opdrachtgevers een reden kunnen zijn werk maar niet meer aan zzp’ers te gunnen.

ZZP Nederland vindt dat staatssecretaris Wiebes snel een einde moet maken aan de onduidelijkheid bij veel zzp'ers over de nieuwe wet. "Als ik hoor dat zelfstandigen het wetsvoorstel vooral ervaren als een bedreiging en niet als een oplossing, dan doet de staatssecretaris iets niet goed", zegt voorzitter Maarten Post. "Wij willen vooral eenvoud en transparantie, het kan niet zo zijn dat straks alle zzp’ers last hebben van een maatregel om schijnzelfstandigheid te voorkomen, terwijl in feite maar een klein deel daar mee te maken heeft."

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl