Zzp’ers worden voorlopig niet gecontroleerd op de nieuwe zelfstandigenwet DBA. Dat heeft staatssecretaris Eric Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Dat melden NOS en RTL.

In de wet is geregeld wat het onderscheid is tussen een zelfstandige en iemand in loondienst. Dat werd eerder geregeld via een VAR-verklaring, maar dat vond het kabinet te onduidelijk. Elke zelfstandige moet daarom volgens de DBA een contract sluiten met een opdrachtgever. Vanaf 1 januari 2017 zou er gehandhaafd gaan worden: er zouden boetes en naheffingen worden uitgedeeld aan wie zich niet aan de wet houdt.

De wet houdt zzp’ers al maandenlang bezig. Zij vrezen werk kwijt te raken, omdat bedrijven hen niet meer willen inhuren uit angst voor boetes. Vanmorgen zegden werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO ZZP het vertrouwen op in de DBA. In een gezamenlijke verklaring stelden ze dat de wet de ijskast in moet.

Wiebes had al aangekondigd maatregelen te zullen nemen. Hij kondigt nu aan dat er in 2017 in elk geval niet wordt gehandhaafd. Wie volgens een oude zzp-constructie werkt hoeft zich daarom geen zorgen te maken, aldus de staatssecretaris. Mogelijk wordt de periode waarin er niet wordt gecontroleerd nog verlengd.

Daarnaast worden bepaalde termen uit de wet geschrapt, zoals 'gezagsverhouding' en 'vervangbaarheid'. Die termen zijn overgenomen uit de arbeidswet van 1907.

Wiebes erkende vanmorgen al tegenover RTL dat er te veel onzekerheid is. "Onzekerheid voor werkgevers die hun flexibele schil anders moeten inrichten, maar ook een heleboel onzekerheid bij de zzp'er. Dat gaat om werk, inkomen en bestaanszekerheid en dat is heel ingrijpend. Het is aan het kabinet om die onzekerheid weg te nemen."