Wiebe Draijer, topman van Rabobank, stapt in oktober volgend jaar op als bestuursvoorzitter.

Na een tweede termijn bij de grootbank stelt hij zich niet beschikbaar voor een nieuwe periode als topman.

Wie Draijer gaat opvolgen, is nog niet bekend.

Wiebe Draijer, topman van Rabobank, stapt in oktober volgend jaar op als hoogste leidinggevende van het financiële concern. Per 1 oktober 2022 loopt zijn tweede termijn als voorzitter van de groepsdirectie af en hij wil zich niet beschikbaar stellen voor een derde termijn. Het is nog niet bekend wie hem gaat opvolgen.

Draijer trad in 2014 toe tot de raad van bestuur van de bank. Daarvoor was hij voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, het overlegorgaan van vakbonden en werkgevers dat symbool staat voor het Nederlandse poldermodel.

De als werktuigbouwkundige opgeleide Draijer nam de leiding over na een roerige periode bij Rabobank. Krap een jaar voor zijn aantreden moest de toenmalige topman Piet Moerland vervroegd vertrekken wegens het Liborschandaal, waarbij medewerkers van de bank meededen aan manipulatie van de rentetarieven die banken bij elkaar in rekening brengen.

De kwestie kostte Rabo honderden miljoenen euro’s aan boetes. Een belangrijke taak voor Draijer was om de reputatie van Rabobank op te vijzelen.

Voor Marjan Trompetter, voorzitter van de raad van commissarissen van Rabobank, is het nog te vroeg om terug te blikken omdat Draijer nog een jaar als topman te gaan heeft. "Echter, een woord van dank voor Wiebe zijn toewijding, inzet en betrokkenheid is nu al zeer op zijn plaats", stelt ze in een reactie. "De tijdige aankondiging van Wiebe geeft ons ruim de tijd om een waardig opvolger te vinden."

Rabobank herstelt goed van de coronacrisis

Rabobank boekte stevig winstherstel in de eerste helft van dit jaar. De bank profiteerde van het economisch herstel, maar kon ook weer over een flink deel van het geld dat eerder apart werd gezet vanwege het risico op slechte leningen beschikken.

De bank zag de marktomstandigheden verbeteren, maar waarschuwde wel dat het lage rentetarief de komende tijd een uitdaging blijft. Rabobank sloot niet uit dat meer klanten op den duur negatieve rente moeten gaan betalen.

Met een winst van een kleine 2,2 miljard euro deed Rabobank het veel beter dan in de eerste zes maanden van 2020, toen er een winst van 227 miljoen euro was. De winstgroei werd vertekend door een forse reservering die Rabobank vorig jaar maakte.

Destijds zette de bank vanwege het risico dat bedrijven en consumenten hun leningen niet meer terug zouden kunnen betalen door de coronacrisis 1,4 miljard euro opzij. Nu komt daar weer 274 miljoen euro van terug.

De inkomsten stegen met 17 procent. Dat was onder meer te danken aan de gestegen aandelenmarkten, waardoor bezittingen van Rabobank meer waard werden. Bovendien zag de bank dat consumenten meer uitgaven en ook steeds meer bedrijfssectoren zich herstelden. Ook de hypotheekmarkt liep goed en Rabobank wist daarin zijn marktaandeel te vergroten

LEES OOK: Rabobank gaat klanten die te veel rente betaalden compenseren – sommigen krijgen duizenden euro’s terug