Om WhatsApp te gebruiken hoef je niet langer 99 eurocent per jaar te betalen. De berichtendienst stopt met betaalde abonnementen. 

Dat zei oprichter Jan Koum maandag bij de DLD-conferentie in München, meldt onder meer Recode.

“Het werkt eigenlijk niet zo goed”, aldus Koum. Hij gaf aan dat niet iedereen ter wereld de beschikking heeft over een creditcard. Daarom is het betalen van abonnementsgeld niet voor iedereen mogelijk en dat zou betekenen dat ze WhatsApp niet meer kunnen gebruiken. “We willen niet dat mensen op een gegeven moment denken dat hun verbinding met de wereld wordt afgekapt.”

Bij het installeren van de berichtenapp werd tot nu toe gemeld dat de dienst een jaar lang gratis te gebruiken is. Na een jaar moesten gebruikers betalen, al hoefde dat in lang niet alle gevallen. Gebruikers die voor het komende jaar al een euro betaald hebben krijgen hun geld niet terug.

Conversational commerce

Hoe wil WhatsApp dan geld verdienen? Koum lichtte een tipje van de sluier op: “Dit jaar willen we tools testen zodat je via WhatsApp kunt communiceren met bedrijven en organisaties”, aldus de geboren Oekraïner. Dat kan bijvoorbeeld de bank zijn, om een foute overboekingen te melden. Of een luchtvaartmaatschappij, om te informeren over een vertraagde vlucht.

Het idee is om de vertrouwde omgeving van berichtenapps te gebruiken als schakel tussen bedrijven en consumenten. Dit heet ook wel conversational commerce. WhatsApp lijkt de strategie te kopiëren van Facebook Messenger, de berichtenapp van moederbedrijf Facebook.

Een ding staat volgens Koum echter vast: WhatsApp gaat geen advertenties tonen in de app. "Het antwoord daarop is nee."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl