WhatsApp gaat accountinformatie delen met Facebook, onder meer om betere vriendsuggesties te doen en gerichtere advertenties te tonen. Daar kun je maar ten dele iets tegen doen.

De aankondiging dat WhatsApp gegevens gaat delen met Facebook heeft veel stof doen opwaaien. Bij de overname van WhatsApp door Facebook, twee jaar geleden, bezwoeren beide bedrijven nog dat dit niét zou gebeuren.

De chatdienst gaat de database beter integreren met die van andere Facebook-diensten om zo effectiever spam te bestrijden. Ook gaat WhatsApp telefoonnummers en andere accountinformatie delen met Facebook, zodat het sociale netwerk betere vriendsuggesties en relevantere advertentie kan tonen.

WhatsApp benadrukt dat ze de telefoonnummers niet verkopen of geven aan adverteerders. Het aan de achterkant delen van de 06-nummers met Facebook moet een betere ervaring voor gebruikers opleveren.

Als je je als gebruiker hier niet prettig bij voelt, kun je het delen van gegevens uitzetten. Althans, je kunt voorkomen dat Facebook jouw accountinformatie van WhatsApp gebruikt voor vriendsuggesties en relevantere advertenties. WhatsApp legt in deze FAQ uit hoe dat moet. Dit werkt zowel op iOS als Android.

Optie 1: Lees de voorwaarden

Als je de app op je smartphone bijwerkt naar de nieuwste versie, moet je akkoord gaan met de bijgewerkte privacyvoorwaarden. Klik niet meteen op de groene akkoord-knop, maar op het pijltje ernaast. Je krijgt een blok tekst te zien met onderaan een groen vinkje. Door het vinkje uit te zetten voorkom je dat WhatsApp gegevens deelt met Facebook.

CqxQTKfXEAAviqw

Lees ook op Business Insider

CqxQTH8XYAAzwfs

Optie 2: Check je instellingen

Heb je toch direct op akkoord geklikt, dan is er geen man overboord. Je kunt het delen van data alsnog uitschakelen via de instellingen onder de menuknop. Kies voor account en vink de optie Mijn accountinformatie delen uit. Wacht daarmee niet te lang, want na dertig dagen verdwijnt deze optie.

Kleine lettertjes

Nogmaals, dit betekent alleen dat Facebook jouw WhatsApp-gegevens niet gebruikt voor vriendsuggesties en advertenties. Het delen van accountinformatie kun je niet voorkomen, staat in de kleine lettertjes op de site van WhatsApp.

“Facebook en de Facebook-bedrijvengroep zullen alsnog deze informatie ontvangen en gebruiken voor andere doeleinden, zoals voor het verbeteren van de infrastructuur- en afleveringssystemen, het begrijpen hoe onze Diensten of die van hun worden gebruikt, het beveiligen van systemen, en het bestrijden van spam, misbruik of schendingen.”

Wil je niet dat WhatsApp jouw data deelt, dan heb je maar één optie: WhatsApp niet meer gebruiken. Er zijn in ieder geval genoeg alternatieven.