WhatsApp introduceert een nieuwe functie die het mogelijk maakt om foto’s en video’s maar eenmaal te laten bekijken.

Volgens de chatdienst kan hiermee gevoelige informatie via foto of video worden gedeeld.

De functie is niet helemaal waterdicht. Er kunnen bijvoorbeeld nog steeds screenshots worden genomen.

Vanaf nu is het mogelijk om met WhatsApp foto’s en video’s te delen met vrienden, familie en andere bekenden die ze maar één keer kunnen bekijken.

WhatsApp introduceert de functie ‘foto’s en video’s voor eenmalige weergave‘ in de populaire chatapp. Hiermee kun je bij het versturen van de media aangeven of je wilt dat je bericht automatisch verdwijnt nadat het eenmalig is bekeken.

De nieuwe functie was al een tijdje in bèta, maar is nu beschikbaar voor het grote publiek. In de app kun je bij het selecteren van een foto of video in de tekstbalk nu een 1-symbool aantikken. Dit wordt dan blauw en hiermee heb je de functie aangezet.

De foto of video die je verstuurt zal automatisch verdwijnen nadat de ontvanger deze gezien heeft. Het bestand verdwijnt ook automatisch als de ontvanger de media na zeven dagen nog niet geopend heeft.

Volgens WhatsApp maakt dit het mogelijk om gevoelige informatie met anderen te delen. Het geeft als voorbeeld het wachtwoord voor een WiFi-netwerk.

De nieuwe functie is niet helemaal perfect

Maar de functie is niet helemaal waterdicht. WhatsApp waarschuwt dat de ontvanger bijvoorbeeld een screenshot of foto van het scherm kan nemen. Hierbij verstuurt de app geen melding naar de verzender. De makers van de populaire chatapp adviseren dan ook om de nieuwe verdwijnfunctie alleen bij mensen te gebruiken die je vertrouwt.

De nieuwe verdwijntruc voor foto's en video's is duidelijk anders dan de berichten met vervaldatum die ingesteld kunnen worden. De berichten met vervaldatum verwijdert alle door jou verzonden berichten in een geselecteerde chat automatisch na zeven dagen. Ook deze functie voorkomt niet dat screenshots of foto's van de inhoud kunnen worden genomen.

Met beide functies wil WhatsApp gebruikers de mogelijkheid geven om hun privacy te controleren. Door onvrede over de privacy van WhatsApp en de connectie met Facebook is de chapp Signal ontstaan. Deze app verzamelt helemaal geen informatie over diens gebruikers.

LEES OOK: Signal of WhatsApp? Dit zijn de verschillen tussen de 2 chatapps