Natuurvoedingsbedrijf Wessanen had ook afgelopen kwartaal baat bij de groeiende vraag naar gezonde en duurzame voeding. Het bedrijfsresultaat verdubbelde vorig kwartaal bijna, terwijl de omzet met een vijfde toenam ten opzichte van een jaar eerder.

Wessanen meldde donderdag een omzet van 126 miljoen euro over het derde kwartaal, tegen 106 miljoen euro een jaar eerder. Gecorrigeerd voor overnames resteerde een plus van bijna 8 procent. Het genormaliseerde bedrijfsresultaat (ebite) verbeterde met 94 procent, tot 9,4 miljoen euro. De nettowinst trok licht aan tot 6,1 miljoen euro.

Wessanen verwacht dat het bedrijfsresultaat in heel 2015 hoger zal zijn dan een jaar eerder. ,,De vraag naar gezonde en duurzame voeding blijft groot en onze merken winnen marktaandeel”, stelde topman Christophe Barnouin in een toelichting.

Momentum

Het moederbedrijf van onder meer Zonnatura verkocht vorig kwartaal ruim 7 procent meer artikelen dan een jaar eerder, tegen licht hogere prijzen. Het grootste merk in Frankrijk, Bjorg, wist de concurrentie vorig kwartaal verder achter zich te laten en is volgens Wessanen ,,verreweg” het belangrijkste biologische merk in het land. Daarnaast liepen de Duitse merken goed.

,,Het momentum voor Wessanen bleef in het derde kwartaal heel goed'', zei financieel directeur Ronald Merckx tegen AFN. ,,We groeien harder dan de markt, daardoor blijft er meer geld over om te investeren in onze merken en blijft er ook onder streep meer over.'' De investeringen betalen zich volgens hem vooral uit bij merken als Zonnatura en het Duitse Allos. De verkopen daarvan stagneerden jarenlang, maar groeien nu met dubbele cijfers.

Groeiende populariteit

Volgens Merckx heeft Wessanen zijn transitie met de verkoop van diverse bedrijfsonderdelen afgerond. De blik wordt nu vooral gericht op nieuwe overnames, vooral ter versterking van het huidige aanbod. Daarbij wees Merckx onder meer op de groeiende populariteit van vegetarisch eten.

Daarnaast heeft Wessanen interesse in uitbreiding richting Scandinavië. ,,Dat is een gebied waar biologisch eten ook heel belangrijk wordt gevonden'', aldus Mercks. ,,We zijn er druk mee bezig en hopen uiteraard op deals. Over de uitkomst valt echter nog niets te zeggen, dat is speculeren.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl