De economisch onzekere tijden in combinatie met uitdagende werkomstandigheden zorgen ervoor dat jongeren in de Nederlandse techsector ontevreden zijn over hun baan. Daarnaast vreest een groot deel dat ze hun baan op korte termijn zullen kwijtraken of op zijn minst dat hun carrière geraakt zal worden door een toekomstige recessie.

Het HR-platform HiBob deed samen met investeringsfonds Eight Roads onderzoek onder ruim tweeduizend jongeren (Gen Z en jonge millennials) die weren voor techstartups en ondernemingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Jongere techwerknemers werd gevraagd naar zaken als de arbeidsomstandigheden op de werkvloer, het toekomstbeeld van de sector en persoonlijke drijfveren.

De dreiging van een economische recessie zorgt voor veel onzekerheid. Bijna driekwart van de ondervraagde Nederlandse werknemers gaf aan die onzekerheid te voelen. Een derde gaf zelfs aan te verwachten hun baan te verliezen in de recessie. Zestig procent gaf aan dat een recessie hun carrièreplannen flink kan raken.

Zeker nu de techsector onder vuur ligt en er massale ontslagrondes plaatsvinden bij zowel Amerikaanse als Europese techbedrijven komt de schaduwkant van de sector naar boven. Een relatief groot deel van de ondervraagde werknemers zegt niet tevreden te zijn.

Het werk voldoet niet aan wat ze eerder verwachtten (30 procent), ze zouden hun werk niet aanbevelen aan anderen (wederom 30 procent) of zeggen dat er een duidelijk loopbaanontwikkelingsplan ontbreekt, dat het salaris niet goed is of dat er geen goede relatie met managers is.

Dat de techsector niet heilig is voor de jongeren die er werkzaam, zijn blijkt ook uit het onderzoek. Zeker veertig procent van de Nederlanders zegt dat zij bij aangeboden promotie door een ander bedrijf bereid zijn hun baan op te zeggen. Een kwart van hen zegt dat zij bereid zijn te vertrekken als elders een beter salaris wordt geboden.

Verder geeft een kwart van de Nederlandse werknemers aan dat een leer- en ontwikkelingsplan, flexibele werktijden en een korte werkweek belangrijk voor ze is, iets wat niet alle techbedrijven bieden.

LEES OOK: Werknemers van omgevallen cryptobeurs FTX dienden declaraties in via online chats en managers gebruikten emoji’s om ze goed te keuren