Het kabinet geeft kleinere ondernemers meer mogelijkheden om belastingvrij iets extra’s voor hun werknemers te doen, in de vorm van bijvoorbeeld een kerstpakket of een bedrijfsuitje.

Dat heeft staatssecretaris Menno Snel (Financiën) bekendgemaakt.

Nu mogen bedrijven nog een budget van 1,2 procent van hun totale loonsom opmaken aan dergelijke extraatjes, voordat daarover belasting moet worden afgedragen.

Deze zogenoemde werkkostenregeling wordt voor het deel van de loonsom onder de 400.000 euro verruimd naar 1,7 procent. “Dat betekent dat sommige bedrijven zomaar 2.000 euro meer aan mogelijkheden krijgen om de regeling toe te passen”, aldus Snel.

De verruiming van de regeling komt er volgens de staatssecretaris op voorstel van ondernemers zelf. Zij mochten meepraten over de invulling van een lastenverlichting van 100 miljoen euro die het kabinet al in augustus in het vooruitzicht had gesteld. “We willen laten zien dat dit kabinet er ook voor het midden- en kleinbedrijf is, en daar willen we geld voor uittrekken.”

Werkgevers mogen daarnaast hun mensen straks de kosten van een verklaring omtrent het gedrag (VOG) laten declareren, zonder dat dit ten koste gaat van het budget voor de werkkostenregeling. Zo'n uitzondering bestaat al voor bijvoorbeeld de reiskostenvergoeding en voor smartphones en tablets die ten behoeve van het werk worden verstrekt.

Ook daarmee komt Snel naar eigen zeggen tegemoet aan een wens vanuit het bedrijfsleven zelf. Werknemers vragen in veel gevallen een VOG aan omdat dat wettelijk verplicht is, en hebben er privé geen voordeel van. Daarom leidt het tot veel onbegrip van werkgevers dat dit ten koste gaat van de financiële ruimte voor bijvoorbeeld personeelsfeestjes, uitstapjes of kerstpakketten.