Honderdduizenden Nederlanders met een uitkering zijn ‘labbekakken’. Van de half miljoen mensen met een bijstanduitkering in Nederland moet driekwart aan het werk gezet worden. 

Dat zegt voorman Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW woensdag in de Volkskrant.

“Handen uit de mouwen”, zegt hij tegen het grootste deel van de half miljoen ‘bijstanders’, onder wie vele hoogopgeleiden. “Die kunnen ook gewoon asperges steken, in het zonnetje, met de radio aan. Wat is daar fout aan?”

Om ze aan het werk te krijgen wil De Boer dat de bijstandsuitkering omlaaggaat. “Er is in Nederland een groot taboe op heldere taal over uitkeringen. Ik heb wel eens gesproken over uitkeringstrekkers, daar kreeg ik voor op m’n sodemieter, dus ik praat nu over uitkeringsgenieters.”

De Boer klaagt ook over Somaliërs die al tien jaar of langer in Nederland zijn, maar waarvan slechts 20 procent werk heeft. De helft van deze groep zit in de bijstand. “Die immigranten hoeven we dus niet. Weet je wat ik vind? Al die labbekakken die hier in een uitkering zitten, die moeten aan het werk.”

Vast contract taboe

Veel werkgevers willen mensen volgens De Boer geen vast contract meer geven. "Ze zeggen: waar begin ik aan? Mensen staan op de loonlijst en ik kom nooit meer van ze af. Ze worden ziek en wij betalen twee jaar ziektegeld. Straks ook nog een derde WW-jaar."

VNO-NCW beloofde in 2013 in het Sociaal Akkoord te zorgen voor honderdduizend banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Daar komt voorlopig niets van terecht, zegt De Boer. "In alle eerlijkheid: ik heb momenteel niks te bieden."

De Boer spreekt zich verder uit tegen de verhoging van de btw. Hij is voorstander van een verlaging van de leeftijd voor het minimumjeugdloon naar 21, misschien zelfs 20 jaar.

De Boer wil ook dat de eerste schijf van de inkomstenbelasting omlaag gaat naar 35 procent. "Dat kan, daar is nu ruimte voor. Doe dat."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl