- Werkgevers worden steeds terughoudender met het toegeven aan de looneisen van vakbonden, constateert NU.nl.
- De afgelopen maanden liepen de onderhandelingen vast bij motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven, de NS en de interieurbouw- en meubelindustriebedrijven.
- Vooral de looneis van 7 procent van vakbond FNV blijkt een belangrijk obstakel bij het sluiten van nieuwe cao’s.
- Lees ook: Gemiddelde loonstijging zakt in april voor het eerst sinds jaren onder 4 procent
Werkgevers worden steeds terughoudender met het toegeven aan de looneisen van vakbonden. Daardoor verlopen cao-onderhandelingen steeds moeizamer, constateert NU.nl. Werkgevers zeggen nieuwe verhogingen van de loonkosten niet te kunnen dragen, nadat werknemers de afgelopen jaren al loonsverhogingen tot soms wel meer dan 10 procent hebben gekregen om het koopkrachtverlies als gevolg van de hoge inflatie te compenseren.
Volgens cao-deskundige Henk Strating vormt de looneis van 7 procent van vakbond FNV een belangrijk obstakel bij het sluiten van nieuwe cao’s. “De vakbond vindt de hoge looneisen normaal, omdat die tijdens de periode van grote krapte op de arbeidsmarkt en hoge inflatie werden ingewilligd”, zo zegt hij tegen NU.nl. “Maar die periode is nu achter de rug en steeds meer werkgevers leggen die eisen naast zich neer. Dat leidt tot spanningen.”
De afgelopen maanden liepen de onderhandelingen vast bij de motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven, de NS en interieurbouw- en meubelindustriebedrijven.
Werkgeversorganisatie AWVN merkt ook dat het een stuk moeizamer gaat: “Er zijn meer rondes om te overleggen en de sfeer is verslechterd”, zegt een woordvoerder tegen de nieuwssite. “Het is niet meer zo dat er een akkoord op tafel ligt en iedereen meteen bij het kruisje tekent”.
Bij de motorvoertuigen en tweewielerbedrijven hebben al stakingen en acties plaatsgevonden en die dreigen nu ook bij de NS. Toch is de AWVN absoluut niet bang voor ontwrichtende toestanden: “Het is niet zoals in Frankrijk, waar ze met vrachtwagens de wegen dagenlang blokkeren”.