And the winner is… De jaarlijkse Oscar-uitreiking heeft een iconische status. Maar volgens critici zegt de toekenning van een Oscar niets over de artistieke waarde van een film.

Niettemin kijken miljoenen filmfans steevast naar het glamour- en glitterfestijn.

De eerste Oscar-uitreiking vond plaats in 1929. Weet jij welke film de Oscar voor ‘beste film’ won in het jaar dat jij geboren werd? Wel na het lezen van dit artikel.


1929: Wings

Jack Powell heeft niet in de gaten dat zijn buurmeisje Mary verliefd op hem is. Wel is Jack tot over zijn oren op de mooie Sylvia Lewis, maar zij heeft alleen oog voor de rijke David Armstrong. Jack en David nemen dienst en gaan naar het front. De rivalen worden kameraden. En dan meldt Mary zich bij het leger aan om dichter bij Jack te zijn.. Met Clara Bow, Charles “Buddy” Rogers, Richard Arlen én Gary Cooper.


1929: The Broadway Melody

Voor wie zich afvraagt waarom 1929 tweemaal genoemd wordt: in 1929 vonden daadwerkelijk twee ceremonies plaats waarbij Oscars werden uitgereikt: eentje voor het filmseizoen 1927/1928 en de ander voor films gemaakt in het seizoen 1928/1929.

Broadway Melody verhaalt over de zusjes Hank en Queenie die naar Broadway reizen om het daar te gaan maken. Ze gaan op bezoek bij vriend Eddie die een show heeft. Eddie was verliefd op Hank, maar dat verandert wanneer hij Queenie ontmoet. Zij heeft echter een affaire met Jock Warriner, een lid van de high society van New York. Emotionele moeilijkheden in zwart-wit met Bessie Love, Anita Page en Charles King.


1930: All Quiet on the Western Front

Legendarisch geworden anti-oorlogsfilm over een jonge soldaat die te maken krijgt met de verschrikkingen van de loopgraven. Met Lew Ayres, Louis Wolheim en John Wray.


1931: Cimarron

Het Amerika tussen 1889 en 1929, een progressieve uitgever woont in Oklahoma samen met zijn vrouw die terugverlangt naar het spannende leven uit de tijd van de Goudkoorts. Met Richard Dix, Irene Dunne en Estelle Taylor.


1932: Grand Hotel

Een hotel in Berlijn vol met levens: een eenzame suïcidale Russische ballerina, haar minnaar de juwelendief, een stenotypiste die mannen verleidt in ruil voor een minimum aan bestaanszekerheid, een ziekelijke boekhouder die geld heeft gestolen en een fabrikant die wanhopig een grote deal probeert te sluiten. Met Greta Garbo, John Barrymore en Joan Crawford.


1933: Cavalcade

Het Britse leven, 34 jaar lang door de ogen van twee welgestelde Londeners Jane en Robert die getuige zijn van de dood van Koningin Victoria, de ondergang van de Titanic en de Eerste Wereldoorlog. Met Diana Wynyard, Clive Brook en Una O'Connor.


1934: It Happened One Night

Tot op het bot verwend miljonairsdochtertje Ellie op de vlucht voor haar vaders huisarrest. Ze ontmoet een verlopen journalist die op zoek is naar een verhaal, ze worden verliefd, maar als hij verlaat haar om zijn scoop aan een krant te verkopen denkt zij dat hij haar aan haar vader wil uitleveren. Met Clark Gable, Claudette Colbert en Walter Connolly.


1935: Mutiny on the Bounty

In 1787 vaart de Bounty de haven van Portsmouth uit met bestemming Tahiti. Kapitein Bligh houdt van efficiency en is erg streng. Té streng volgens sommigen. Wanneer ze na zes plezierige maanden op Tahiti weer terug moeten, slaan de muiters hun slag. Met Charles Laughton, Clark Gable en Franchot Tone.


1936: The Great Ziegfeld

Chicago 1893, de wereldtentoonstelling: Flo Ziegfeld pikt de vriendin in van zijn succesvolle buur Billings. Met William Powell, Myrna Loy en Luise Rainer.


1937: The Life of Emile Zola

Het levensverhaal van de Franse schrijver Emile Zola. Onder meer de affaire Dreyfus en het Franse antisemitisme passeren de revue. Net als Paul Muni, Gale Sondergaard en Joseph Schildkraut.


1938: You Can't Take It With You

Alice Sycamore en Tony Kirby hebben een relatie. Zij komt uit een ruimdenkende, warme en excentrieke familie, hij uit een kleinburgerlijk, rijk en zelfingenomen nest. De families ontmoeten elkaar, en botsen. Met Jean Arthur, James Stewart en Lionel Barrymore.


1939: Gone with the Wind

Het zuiden van de Verenigde Staten, vlak voor het uitbreken van de burgeroorlog. Vivien Leigh wordt verliefd op Clark Gable. Klassieker vol moeizame relationele verwikkelingen op zuidelijk landgoed tegen de achtergrond van de Amerikaanse Burgeroorlog. Met Clark Gable, Vivien Leigh en Thomas Mitchell.


1940: Rebecca

Eenvoudig doch zelfbewust meisje huwt gedistingeerde kasteelheer Maxim die eigenlijk alleen maar aan zijn overleden vrouw Rebecca kan denken. Rebecca was zeer geliefd maar stierf onder duistere omstandigheden. Zelfbewust meisje wordt wanhopig in haar pogingen deze supervrouw te vervangen. Met Laurence Olivier, Joan Fontaine en George Sanders. Regie: Alfred Hitchcock


1941: "How Green Was My Valley"

Deprimerend mijnwerkersstadje in Wales, begin 20ste eeuw. Familie Morgan wordt bestierd door strenge vaderkompel en zachtaardige moeder die hun zonen een beter leven toewensen. Een van de zoons blikt jaren later terug. Met Walter Pidgeon, Maureen O'Hara en Anna Lee.


1942: Mrs. Miniver

Kay Miniver woont met manlief en drie kinderen in Brits dorpje. De Tweede Wereldoorlog breekt uit, zoon en man gaan naar het front, en alles wordt anders. Met Greer Garson, Walter Pidgeon en Teresa Wright.


1943: Casablanca

Verwikkelingen in het Casablanca tijdens Tweede Wereldoorlog. Ingrediënten: cynische Amerikaanse barman die belangrijke douanepapieren bezit, een nazi die de plaatselijke agent Renault inpalmt waardoor deze een Tsjecho-Slowaakse verzetsleider verhindert naar de VS te vluchten en een oude liefde van de barman.  Met Humphrey Bogart, Ingrid Bergman en Paul Henreid. Play it Sam!


1944: Going My Way

Bing Crosby wordt als jonge pater aangesteld in een oude vastgeroeste parochie, waar een humeurige oude pater de scepter zwaait die niets moet hebben van Crosby's moderne ideeën. Jonge pater boekt echter succes met zijn welzijnswerk onder plaatselijke hangjongeren, en wint het respect van zijn oude collega. Waarmee een diepe generatiekloof overbrugd wordt. Met Bing Crosby, Barry Fitzgerald en Frank McHugh.


1945: The Lost Weekend

Alcoholverslaafde en uiterst onsuccesvolle schrijver Don Birnam slaagt erin 10 dagen nuchter door te brengen. Waar hij dan weer niet in slaagt: met zijn broer op vakantie gaan! Met Ray Milland, Jane Wyman en Phillip Terry.


1946: The Best Years of Our Lives

Drie Amerikaanse militairen keren na de Tweede Wereldoorlog terug naar huis. Niet alleen zijn ze zelf flink beschadigd door de oorlog, ook alles en iedereen die ze achterlieten is onherkenbaar veranderd. Fredric March, Dana Andrews en Myrna Loy proberen de draad weer op te pakken.


1947: Gentleman's Agreement

Weduwnaar en journalist Phil Green woont met zoontje Tommy bij zijn moeder. Voor een tijdschriftenuitgever schrijft hij een artikel over antisemitisme en vermomd als Jood gaat Phil undercover. Vooroordelen en haat vallen hem ten deel. Ook krijgt hij een relatie met het nichtje van zijn opdrachtgever, een affaire die onder druk komt te staan... Met Gregory Peck, Dorothy McGuire en John Garfield.


1948: Hamlet

Prins Hamlet keert terug naar Denemarken na de dood van zijn vader en vindt zijn moeder Gertrude reeds hertrouwd met oom Claudius. Heeft oom vader nou wel of niet vermoord? De geestverschijning van zijn vader biedt uitkomst: Claudius en Gertrude hebben hem vermoord. Wraak is Hamlets enige optie. Met Laurence Olivier, Jean Simmons en John Laurie.


1949: All the King's Men

Journalist bezoekt klein dorp om een reeks artikelen te schrijven over een man die stemmen probeert te winnen omdat hij dicht bij het volk staat. Over een corrupte populist die zijn vrienden verrijkt. Met Broderick Crawford, John Ireland en Joanne Dru.


1950: All About Eve

Eve wil carrière maken als actrice en werpt zich op als fan van vergane-glorie-Broadway-legende Margo Channing. Ze infiltreert daartoe in Margo's inner circle. Dat loont want criticus Addison DeWitt heeft haar door en wordt haar mentor. Ze wordt een grote ster. Met Bette Davis, Anne Baxter en George Sanders.


1951: An American in Paris

Amerikaans schilder Jerry Mulligan wordt in Parijs ontdekt door rijke Nina Foch die niet alleen zijn werk mooi vindt. Jerry wordt echter verliefd op een jonge Française die op haar beurt weer verloofd is met een cabaretier die op zijn beurt weer een goede vriend van Jerry is. Erg lastig allemaal. Met rollen voor Gene Kelly, Leslie Caron en Oscar Levant.


1952: The Greatest Show on Earth

Dramatische levensverhalen van een trapeze-artiest, een clown en een olifantentrainer in het circus. Toch een zware cast met James Stewart, Charlton Heston en Betty Hutton.


1953: From Here to Eternity

Soldaat Robert Prewitt komt in de problemen als hij niet wil boksen in het team van zijn op Hawaii gelegerde compagnie. Prewitt wordt verliefd op Alma Burke, terwijl zijn meerdere met de vrouw van de commandant scharrelt. Tot overmaat van ramp vallen de Japanners Pearl Harbor aan. Met Burt Lancaster, Montgomery Clift, Deborah Kerr en Frank Sinatra


1954: On the Waterfront

Havenarbeiders, vakbondsmisdaden en infiltratie ervan door de onderwereld. Marlon Brando raakt ongewild betrokken bij een moord op een mede-havenarbeider in opdracht van maffiabaas annex vakbondsleider Lee J. Cobb. Met Marlon Brando, Karl Malden en Lee J. Cobb.


1955: Marty

Slager van middelbare leeftijd woont bij zijn moeder en wordt verliefd op een onderwijzeres. Een relatie volgt. Met Ernest Borgnine, Betsy Blair en Esther Minciotti.


1956: Around the World in 80 Days

David Niven als deftige en zeer punctuele Phileas Fogg in het Victoriaanse Engeland wedt om 20.000 pond met leden van zijn club dat hij in 80 dagen een reis om de wereld kan maken. Een driest avontuur volgt. Met David Niven, Cantinflas en Shirley MacLaine.


1957: The Bridge on the River Kwai

Eerst ruzie maken met de Japanse commandant van het krijgsgevangenkamp waar je als Brits kolonel zit, en daarna je mannen een brug over de rivier de Kwai laten bouwen. En niet weten dat de Geallieerden die ook nog eens gaan opblazen. Morele spagaat voor William Holden, Alec Guinness en Jack Hawkins.


1958: Gigi

Rijke playboy Gaston Lachaille is zijn leven moe en heeft tabak van alle vrouwen die hem omringen. Hij begint een platonische relatie met Gigi, de kleindochter van de vrouw van zijn oom, een relatie die al heel snel niet meer zo platonisch is. Met Leslie Caron, Maurice Chevalier en Louis Jourdan.


1959: Ben-Hur

Charlton Heston speelt voor een Joodse prins die valselijk beschuldigd wordt door zijn geadopteerde broer. Hij raakt alles kwijt en slijt jaren als galeislaaf op een Romeins schip. Dat schreeuwt om wraak! Ben Hur strijdt tegen het Romeinse Rijk, en de man die hem verraden heeft, in een inmiddels beroemd geworden strijdwagenrace. Met Charlton Heston, Jack Hawkins en Stephen Boyd.


1960: The Apartment

Bud knoopt de eindjes bij elkaar als werknemer bij een verzekeringsmaatschappij. Als bijverdienste verhuurt hij zijn appartement aan de hoge bazen die het gebruiken voor hun liederlijke buitenechtelijke avontuurtjes. Niet zelden moet Bud andermans probleempjes oplossen, maar op een avond is hij écht de troubleshooter als een groot probleem zich aandient. Met Jack Lemmon, Shirley MacLaine en Fred MacMurray.


1961: West Side Story

Romeo en Julia-verhaal in musicalvorm gegoten. Plaats delict: New York waar straatbendes de Jets en de Sharks elkaar het leven zuur maken. Jets-leider Tony en Maria, het zusje van de Sharks-leider, worden verliefd. Wat dus geen goed plan is. Met Natalie Wood, George Chakiris en Richard Beymer.


1962: Lawrence of Arabia

Het levensverhaal van T.E, Lawrence, de Britse officier die tijdens de Eerste Wereldoorlog Arabische stammen verenigde en met succes ophitste tegen de Turken. Met Peter O'Toole, Alec Guinness en Anthony Quinn.


1963: Tom Jones

Tom Jones is een bastaard in het 18e-eeuwse Engeland. Tom wordt desondanks opgevoed als kind van een Engelse heer, krijgt een affaire en wordt vervolgens verbannen. Met Albert Finney, Susannah York en George Devine.


1964: My Fair Lady

Ordinaire straatmeid Eliza Doolittle is bloemenverkoopster en praat heel plat. De onuitstaanbare en snobistische taalprofessor Higgins sluit een weddenschap af met een vriend die beweert dat hij Eliza zo spraakles kan geven, dat ze voor een high society girl kan doorgaan. Met Audrey Hepburn, Rex Harrison en Stanley Holloway.


1965: The Sound of Music

Oostenrijk, vlak voor de Tweede Wereldoorlog. De weduwnaar Kapitein Von Trapp neemt nieuw kindermeisje Maria in dienst. Maria zingt en danst de hele dag en ze besluiten te trouwen. Pril geluk in gevaar wanneer de Duitse bezetter de kapitein weer in dienst wil nemen. Met Julie Andrews, Christopher Plummer en Eleanor Parker.


1966: A Man for All Seasons

Het oude Engeland waar Thomas More opkomt voor zijn principes. En dat is moeilijk wanneer zijn koning Henry VIII de Katholieke Kerk schoffeert door te scheiden, te hertrouwen en verder heel corrupt en dictatoriaal te zijn. Met Paul Scofield, Wendy Hiller en Robert Shaw.


1967: In the Heat of the Night

In een klein racistisch stadje aan de Mississippi wordt het lijk van een industrieel gevonden. Uiteraard arresteert de politie een zwarte man, maar deze blijkt zelf ook politieagent te zijn. Samen met zijn witte collega wordt hij op de zaak gezet. Met Sidney Poitier, Rod Steiger en Warren Oates.


1968: Oliver!

Sneu weeskind Oliver Twist wordt verkocht aan een begrafenis-ondernemer. Hij ontsnapt naar Londen, sluit zich aan bij een bende zakkenrollers en ontmoet een aardig man die hem in huis neemt. Met Mark Lester, Ron Moody en Shani Wallis.


1969: Midnight Cowboy

Een jonge Jon Voight als naïeve gigolo in cowboykleding reist van Texas naar New York en ontmoet de terminaal zieke oplichter Dustin Hoffman. Er ontstaat een bijzondere vriendschap. Met Dustin Hoffman, Jon Voight en Sylvia Miles.


1970: Patton

George C. Scott als de onsympathieke blaaskaak George Patton, de controversiële Amerikaanse generaal uit de Tweede Wereldoorlog. Met George C. Scott, Karl Malden en Stephen Young.


1971: The French Connection

Gene Hackman stuit als New Yorkse agent van de narcoticabrigade op een netwerk van drugssmokkelaars. Een zaakje dat niet alleen stinkt, maar dat ook nog eens internationaal is. Met Gene Hackman, Roy Scheider en Fernando Rey.


1972: The Godfather

Patriarch van een New Yorkse maffiafamilie Don Vito Corleone (Marlon Brando) geeft het stokje door aan zijn zoon. Dat gaat niet zonder slag of stoot of mitrailleursalvo. Met Marlon Brando, Al Pacino en James Caan.


1973: The Sting

We schrijven het Chicago van 1936, twee beroepsoplichters slaan de handen ineen om de maffiabaas die hun wederzijdse vriend heeft vermoord, beentje te lichten. Dat lukt dankzij een groots opgezet plan met een gefingeerd illegaal gokkantoor. Met Paul Newman, Robert Redford en Robert Shaw.


1974: The Godfather: Deel II

De jonge jaren van Don Vito Corleone in het New York van de jaren 20 komen aan bod terwijl zoonlief Michael zijn greep op het criminele familiebedrijf verstevigt. Met Al Pacino, Robert De Niro en Robert Duvall.


1975: One Flew Over the Cuckoo's Nest

De veroordeelde crimineel Jack Nicholson laat zich voor gek verklaren en wordt in een inrichting opgesloten. Daar komt hij in opstand tegen het tirannieke bewind van de opzichtster en stookt de bange patiënten tegen haar op. Met Jack Nicholson, Louise Fletcher en Michael Berryman.


1976: Rocky

Sylvester Stallone speelt Rocky Balboa, een mislukte tweederangs bokser uit Philadelphia die de kost verdient met het innen van schulden. Hij krijgt de kans van zijn leven en mag tegen de wereldkampioen vechten, Apollo Creed. Rocky wil het 15 rondes volhouden - om zijn zelfvertrouwen te herwinnen en om te bewijzen dat hij geen low-life is. Met Sylvester Stallone, Talia Shire en Burt Young.


1977: Annie Hall

Romantische komedie waarin de neurotische New Yorkse komiek Alvy Singer en zijn minstens zo neurotische vriendin Annie Hall een onmogelijke relatie hebben. Hoe heeft het zover kunnen komen? Wij weten het ook niet. Met Woody Allen, Diane Keaton en Tony Roberts.


1978: The Deer Hunter

Drie vrienden die doordeweeks samen in een fabriek in Pennsylvania werken en in het weekeinde op herten jagen gaan naar Vietnam om daar verder te schieten. Ze worden gevangen genomen door de Vietcong en in een kamp spelen ze gedwongen Russisch roulette. Deze oorlog trekt diepe voren... Met Robert De Niro, Christopher Walken, John Cazale en Meryl Streep.


1979: Kramer vs. Kramer

Zakenman Ted Kramer vindt zijn werk belangrijker dan zijn gezin. Wanneer zijn vrouw Joanna hem dan eindelijk verlaat moet Ted zelf het huishouden doen en op zoontje Billy passen. Dat lukt, maar Joanna wil haar zoontje terug. Volgt een rechtszaak om de voogdij. Met Dustin Hoffman, Meryl Streep en Jane Alexander.


1980: Ordinary People

Beth, Calvin en zoon Conrad proberen het verlies van de andere zoon van de familie te verwerken. Ellende en treurnis: Conrad wil zelfmoord plegen, moeder Beth is niet in staat hem te steunen, Calvin probeert het pathetische restant van zijn gezin enigszins bijeen te houden. Met Donald Sutherland, Mary Tyler Moore, Judd Hirsch en natuurlijk Timothy Hutton.


1981: Chariots of Fire

Waargebeurd verhaal van twee Britse atleten die tegen elkaar strijden op de Olympische Spelen in 1924. De ene is een Schot die God aanbidt, de andere een Joodse student die rent om beroemd te worden. Met Ben Cross, Ian Charleson en Nicholas Farrell.


1982: Gandhi

Het verhaal van Mahatma Gandhi die met zijn filosofie van geweldloosheid de bijl zette in de Britse koloniale overheersing van India. Met Ben Kingsley, John Gielgud en Candice Bergen.


1983: Terms of Endearment

Moeder Aurora onderhoudt een warme, maar moeilijke relatie met dochter Emma die op haar beurt weer een relatie heeft met een man die een hekel heeft aan Aurora. Die van lieverlee een romance begint haar buurman, de ex-astronaut Garrett Breedlove, beter bekend als Jack Nicholson. Met Shirley MacLaine, Debra Winger en Jack Nicholson


1984: Amadeus

Vanuit het gekkenhuis vertelt de vroeger beroemde, maar in vergetelheid geraakte, componist Antonio Salieri het verhaal over de opkomst en ondergang van Wolfgang Amadeus Mozart. Met Murray Abraham, Tom Hulce en Elizabeth Berridge.


1985: Out of Africa

In het koloniale Kenia van begin twintigste eeuw wordt de Deense baronesse, schrijfster en plantage-eigenaar Karen Blixen smoorverliefd op vrijdenker en jager op groot wild Robert Redford. Met Meryl Streep, Robert Redford en Klaus Maria Brandauer.


1986: Platoon

Episch verhaal over Charlie Sheen die als dienstplichtige naar Vietnam gaat, daar getuige is van oorlogsmisdaden door Amerikaanse soldaten en in een morele spagaat terecht komt. Uiteindelijk kiest hij voor Willem Dafoe en tegen Tom Berenger.


1987: The Last Emperor

Het waargebeurde levensverhaal van Pu Yi, de door de Japanse bezetter geïnstalleerde keizer van de Noord-Chinese provincie Mantsjoekwo. Met John Lone, Joan Chen en Peter - Lawrence of Arabia - O'Toole.


1988: Rain Man

Als de hebberige en egocentrische yup Charlie Babbitt bezoekt Tom Cruise zijn autistische broer en idiot savant Dustin Hoffman. Hun vader heeft de laatste een fortuin nagelaten, terwijl Charlie maar een schijntje krijgt. Samen gaan ze op reis. Met Dustin Hoffman, Tom Cruise, en Valeria Golino.


1989: Driving Miss Daisy

Atlanta 1948: oude Joodse vrouw is een gevaar op de weg, is niet meer in staat om zelf achter het stuur te zitten en wordt rondgereden door haar zwarte chauffeur Morgan Freeman. Een heuse relatie volgt. Met Morgan Freeman, Jessica Tandy en Dan Aykroyd.


1990: Dances with Wolves

Kevin Costner kruipt in de huid van luitenant John Dunbar, die naar een uitpost van het Amerikaanse leger verbannen is. Dunbar wordt vriendjes met wolven en indianen en daarmee steen des aanstoots voor het Amerikaanse leger waar buiten de lijntjes kleuren niet zo op prijs gesteld wordt. Met Kevin Costner, Mary McDonnell en Graham Greene.


1991: The Silence of the Lambs

Jodie Foster als jonge FBI-agente met een accent heeft de hulp nodig van gedetineerde kannibaal op leeftijd Anthony Hopkins. Ze wil namelijk in de huid te kruipen van een seriemoordenaar die zijn slachtoffers vilt. Met Jodie Foster, Anthony Hopkins en Lawrence A. Bonney.


1992: Unforgiven

Clint Eastwood als gepensioneerde premiejager William Munny die zich nog éénmaal laat overhalen om iemand om te leggen. Daarbij krijgt hij te maken met een keiharde Gene Hackman die als sheriff geen premiejagers in zijn stadje tolereert. Munny ontdekt dat hij zijn belangrijkste skills als premiejager wat sleets geworden zijn en dat hij gelijk had dat hij de klus aanvankelijk niet wilde. Maar ja, te laat! Zware cast met Clint Eastwood, Gene Hackman en Morgan Freeman.


1993: Schindler's List

In het door de Duitsers bezette Polen van de Tweede Wereldoorlog raakt Duitse zakenman en industrieel Oskar Schindler langzaam maar zeker emotioneel betrokken bij het wel en wee van de Joodse slaven in zijn fabriek. Met Liam Neeson, Ralph Fiennes en Ben Kingsley.


1994: Forrest Gump

Forrest Gump, een sympathieke maar weinig intelligente jongeman in wie de kijker Tom Hanks herkent, is op cruciale momenten getuige van de Amerikaanse geschiedenis. Hij is smoor op zijn jeugdliefde, maar krijgt haar niet. Of uiteindelijk toch wel. Run Forrest, run! Met Tom Hanks, Robin Wright en Gary Sinise.


1995: Braveheart

Eendimensionaal heldenepos waarin Mel Gibson als Sir William Wallace een opstand begint tegen de Britse koning Edward I nadat een Engelse soldaat zich vergrijpt aan zijn vrouw. Mel Gibson, Sophie Marceau en Patrick McGoohan.


1996: The English Patient

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog verzorgt een jonge verpleegster een zwaar verbrande piloot. Tijdens gesprekken tussen de verpleegster en haar English Patient ontvouwt zich langzaam de ware toedracht tot het ongeluk. En ontspint zich uiteraard een liefdesrelatie. Met Ralph Fiennes, Juliette Binoche en Platoonster Willem Dafoe.


1997: Titanic

Een 17-jarige aristocrate Kate Winslet wordt verliefd op kunstzinnige armoedzaaier Leonardo DiCaprio. En dat aan boord van passagierschip Titanic anno 1912. Als dat maar goed gaat. Met Leonardo DiCaprio, Kate Winslet en Billy Zane.


1998: Shakespeare in Love

Een jonge William Shakespeare worstelt met het schrijven van een toneelstuk. Een jonge en rijke fan wil actrice worden, maar vrouwen zijn niet toegestaan op de bühne. Ze verkleedt zich als jongen en krijgt de de rol van Romeo. Zij en William worden verliefd, en dat duwtje heeft hij nét nodig om zijn stuk af te schrijven. Met Gwyneth Paltrow, Joseph Fiennes en Geoffrey Rush.


1999: American Beauty

Kevin Spacey in de rol van een seksueel gefrustreerde vader met een slecht huwelijk die er de brui aan geeft, ontslag neemt, gaat dealen en verliefd wordt de beste vriendin van zijn evenmin van problemen gespeende dochter. De andere kant van The American Dream! Met Kevin Spacey, Annette Bening en Thora Birch.


2000: Gladiator

Russell Crowe als Romeins generaal wiens familie vermoord wordt door de corrupte zoon van de keizer die hij zo innig liefheeft. Crowe wordt als slaaf verkocht, en komt als gladiator terug naar Rome om wraak te nemen op de keizer.  Met Russell Crowe, Joaquin Phoenix en Connie Nielsen.


2001: A Beautiful Mind

Russell Crowe viel goed bij het publiek, ditmaal als de briljante wiskundige John Nash. Bijna wordt hij internationaal erkend, of hij raakt betrokken bij een mysterieuze en nachtmerrieachtige samenzwering. Thema's: moed, passie en overwinning. En natuurlijk loyaliteit. Met Russell Crowe, Ed Harris en Jennifer Connelly.


2002: Chicago

Voormalige ster Velma Kelly en koorzangeres Roxie Hart zijn beiden wegens moord ter dood veroordeeld. Er ontspint zich een strijd om de aandacht van de pers, blijkbaar de enige manier om de strop te ontlopen in het Chicago van de jaren '20 van de vorige eeuw. Met Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones en Richard Gere.


2003: "The Lord of the Rings: Return of the King"

Tovenaar Gandalf en Koning Aragorn gaan de Mensheid voor in de strijd tegen Sauron, de Heer van het Kwaad. Intussen sluipen de kabouters Frodo en Sam Saurons rijk binnen om de ring, waar het uiteindelijk allemaal om draait, in een vulkaan te gooien. Met Elijah Wood, Viggo Mortensen en Ian McKellen.


2004: Million Dollar Baby

Bokstrainer Clint Eastwood krijgt te maken met Hilary Swank als de jonge getraumatiseerde Maggie die zich een weg naar de boksring heeft geknokt. Zij zoekt een mentor, hij zoekt niemand. Toch traint hij haar. Toch ontstaat er een band. Met Hilary Swank, Clint Eastwood en Morgan Freeman.


2005: Crash

Misdaadfilm in de straten van Los Angeles waar de levens van een groep mensen van verschillende komaf elkaar kruisen. Rode draad is een moordzaak en de rechercheur die het allemaal onderzoekt, thema's zijn spijt, verlies en etniciteit. Met Don Cheadle, Sandra Bullock en Thandie Newton.


2006: The Departed

Colin Sullivan moet van zijn gangsterbaas Frank Costello infiltreren in het politiekorps van Boston. Tegelijkertijd infiltreert undercover-agent Billy Costigan in de entourage van Costello. Sullivan en Costigans paden kruisen elkaar. Met Leonardo DiCaprio, Matt Damon en Jack Nicholson.


2007: No Country for Old Men

Josh Brolin stuit tijdens een jachtpartij vlakbij de Rio Grande op het resultaat van een mislukte drugsdeal: enkele lijken, heroïne en een koffer met meer dan 2 miljoen dollar. Hij neemt het geld mee en krijgt huurmoordenaar Javier Bardem achter z'n vodden. Veel geweld, een spoor van lijken en Tommy Lee Jones als sherrif  die er geen hout meer van begrijpt. Met Tommy Lee Jones, Javier Bardem en Josh Brolin.


2008: Slumdog Millionaire

Een jongeling in Mumbai speelt mee met de Indiase versie van 'Who wants to be a millionaire?', wordt van vals spelen beschuldigd, vertelt zijn levensverhaal aan de hand van de vragen die hij voorgeschoteld krijgt, wordt uiteindelijk miljonair en hervindt zijn jeugdliefde. Met Dev Patel, Freida Pinto en Saurabh Shukla.


2009: The Hurt Locker

Jeremy Renner als baas van een team militairen dat explosieven, bermbommen en zelfmoordenaars opruimt tijdens de oorlog in Irak. Over kameraadschap, trauma's en hoe daarmee om te gaan. Met Jeremy Renner, Anthony Mackie en Brian Geraghty.


2010: The King's Speech

Colin Firth als Georde IV die zijn flierefluitende broer als koning van Engeland moet opvolgen, maar die ernstig stottert. Therapeut Geoffrey Rush helpt hem van zijn spraakstoornis af en zorgt ervoor dat de koning zijn belangrijkste speech kan houden. Met Colin Firth, Geoffrey Rush en Helena Bonham Carter.


2011: The Artist

Jean Dujardin speelt George Valentin, de superster van de stomme film in het Hollywood van 1927. Door de komst van de geluidsfilms raakt hij in vergetelheid. De carrière van de jonge figurante Peppy Miller (Bérénice Bejo) bloeit daarentegen op. Met Jean Dujardin, Bérénice Bejo en John Goodman.


2012: Argo

Teheran 1980, 52 Amerikanen zijn in de Amerikaanse ambassade gegijzeld, 6 hebben zich verstopt in het huis van de Canadese ambassadeur. Hun levens lopen gevaar, CIA-specialist Tony Mendez komt met een vermetel plan om ze veilig het land uit te krijgen. Met Ben Affleck, Bryan Cranston en John Goodman.


2013: 12 Years A Slave

Amerika, ergens in de 19e eeuw. Op een kwade dag wordt de vrije zwarte Solomon Northup in New York ontvoerd en verkocht als slaaf. Een lijdensweg op plantages die 12 jaar zal duren. Met Chiwetel Ejiofor, Michael Kenneth Williams en Michael Fassbender.


2014: Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)

Ooit speelde hij een iconische superheld, nu is hij een aan lager wal geraakte acteur. Met een Broadway-toneelstuk probeert hij zijn carrière nieuw leven in te blazen, het ego van zijn hoofdrolspeler vormt echter een ernstige bedreiging van zijn project. Plus problemen binnen de familie, ga er maar aan staan. Met Michael Keaton, Zach Galifianakis en Edward Norton.


2015: Spotlight

Hoe journalisten van The Boston Globe een zeer omvangrijk schandaal van kindermisbruik in de Katholieke Kerk onthullen. Met Mark Ruffalo, Michael Keaton, and Rachel McAdams.


2016: Moonlight

In deze film volgt de kijker het leven van Chiron. Hij groeit op in een slechte wijk en lijdt onder de verslaving van zijn moeder en het gebrek aan aandacht dat hij van haar krijgt. De film laat het leven van Chiron zien in verschillende fasen. De hoofdpersoon worstelt met zijn identiteit, seksuele geaardheid en plaats in de wereld. Met Trevante Rhodes, Ashton Sanders en Alex Hibbert.


2017: The Shape of Water

In The Shape of Water wordt Elisa, die werkt als schoonmaakster in een zwaarbeveiligd overheidslaboratorium, verliefd op een gevangen zeemonster. De hoofdrollen worden vertolkt door Sally Hawkins, Michael Shannon, Octavia Spencer en Doug Jones.


2018: Green Book

De feelgoodfilm vertelt het waargebeurde verhaal van een Italiaans-Amerikaanse chauffeur die een zwarte concertpianist door het zuiden van de VS moet loodsen. De titel slaat op The Negro Motorist Green Book, een van 1936 tot 1966 uitgegeven boekje met een overzicht van hotels en uitgaansgelegenheden waar zwarte mensen welkom waren. Met hoofdrollen voor Mahershala Ali en Viggo Mortensen.