Om als organisatie future proof te blijven, moet er meer focus komen op de ontwikkeling en doorstroom van medewerkers. Maar met een slim leerplatform alleen ben je er niet. “Borg dat leidinggevenden prioriteit geven aan de ontwikkeling van hun teamleden en het niet zien als een ‘moetje”, adviseert Jurriaan Graaff, CHRO van leerplatform Studytube.

Hoe komt het toch dat organisaties al sinds jaar en dag geneigd zijn om eerder talent buiten de deur te zoeken dan intern te kijken welk talent er al binnen de organisatie rondloopt dat kan doorstromen, al dan niet na om- of bijscholing? Zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt kunnen organisaties dit zich niet langer permitteren, stelt Graaff.

De trend van 2023: quiet hiring

Quiet hiring is dan ook dé trend van 2023, meent onderzoeksbureau Gartner, dat dit fenomeen een ‘win-win voor werkgevers én -nemers’ noemt. Quiet hiring is de tegenhanger van quiet quitting, waarbij medewerkers alleen het hoogstnoodzakelijke doen en stilletjes richting de uitgang schuifelen. Quiet hiring is het toevoegen van nieuwe vaardigheden aan organisaties, zonder nieuwe medewerkers aan te nemen. “Je focust op de interne mobiliteit en inzetbaarheid van je huidige personeel, waarbij je de nadruk legt op het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en expertises, in plaats van dat je huidige medewerkers laat gaan en vervangt voor nieuwe krachten die je moet onboarden met alle kosten en inefficiënties tot gevolg”, licht Graaff toe.

Investeer in de ontwikkeling van je team

Hij is van mening dat managers een aanzienlijk deel van hun tijd en energie in de ontwikkeling van hun team moeten stoppen. “Als je het goed wilt doen, geef je als leidinggevende net zo veel prioriteit aan je personeel als aan je klanten en je diensten en producten. Zeker in deze tijd waar de ontwikkelingen razendsnel gaan en er op veel plekken sprake is van een schreeuwend personeelstekort, is het zaak je personeel te koesteren en interessante ontwikkelpaden te bieden”, aldus Graaff.

Managers zullen strategische keuzes moeten maken welke plekken het lastigst in te vullen zijn en wel cruciaal voor business-succes. “Hoe mooi is het als je deze plekken kan invullen met reeds beschikbaar intern talent. Door in gesprek te gaan met je getalenteerde medewerkers wordt duidelijk waar hun kwaliteiten en ambities liggen. Daar kan je op inspelen door ze aan boord te houden en klaar te stomen voor de schaarse plekken die je zo spoedig mogelijk ingevuld wilt hebben.”

Skills van binnenuit cultiveren

Quiet hiring biedt werknemers op hun beurt de kans om uitdagende opdrachten uit te voeren, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, mooie carrièrestappen te maken en uiteindelijk van onschatbare waarde te worden voor zowel de huidige organisatie als potentiële nieuwe werkgevers. “Je zult deze groep werknemers wel moeten waarderen voor hun ambitie. Anders loop je het risico dat deze groep de organisatie de rug toekeert”, licht Graaff toe. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een bonus, flexibele uren, extra vrije tijd of loonsverhoging.

Quiet hiring is als je het goed doet een langetermijnstrategie voor de ontwikkeling van het personeelsbestand. Zo stimuleer je het behoud van personeel en verbeter je de medewerkerstevredenheid als je de skills van binnenuit cultiveert. Bovendien is het een manier om de loonkosten onder controle te houden. En last but not least is het in deze krappe arbeidsmarkt een mooi alternatief voor het opvullen van de skills gap.

L&D is onmisbare schakel

Learning & Development is een onmisbare schakel bij quiet hiring. En voor het optimaal inzetbaar houden van je personeel is een centraal leerplatform eigenlijk onmisbaar, stelt de CHRO. Het Nederlandse Studytube is het snelstgroeiende leerplatform van Europa. “Ons Learning Experience Platform is een gebruiksvriendelijke leeromgeving waar medewerkers eenvoudig trainingen kunnen zoeken, boeken en volgen – waar en wanneer ze maar willen. Dankzij onze slimme technologie doet het platform suggesties op basis van de persoonlijke voorkeuren van gebruikers.”

Managers kunnen de ontwikkeling van medewerkers via het platform bijhouden en een breed palet aan leermogelijkheden aanbieden of zelf trainingen maken en toevoegen. Bovendien krijgt C-level met behulp van het platform inzicht in de expertise die intern al aanwezig is en waar nog hiaten zitten. “Maar het draait bij quiet hiring niet alleen om de inzet van slimme technologie – het valt of staat bij leiderschap.” Managers moeten bereid zijn voldoende tijd en energie te steken in de ontwikkeling van hun team en medewerkers tegelijkertijd niet overvragen. Graaff: “Vind een evenwicht tussen het ontwikkelen van de vaardigheden van werknemers en de werkdruk. Als je als bedrijf ruim voldoende energie en tijd stopt in de ontwikkeling van je medewerkers, en daarmee je talent behoudt, heb je een duidelijk concurrentievoordeel.”

Lees hier hoe bol.com haar medewerkers activeert in hun ontwikkeling met het leerplatform Studytube.